SUD U SARAJEVU DONEO ODLUKU: Odbijen zahtev Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića

Sud u BiH je posle odbijanja zahteva naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje Zdravku Mamiću, a optuženi je novinarima rekao da je reč o politički motivisanom procesu protiv njega.

Zdravko Mamić
Beta

Sud BiH je takođe odbio zahtev da se Mamiću odredi pritvor što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne poternice, prenela je televizija N1.

Mamiću se oduzimaju sve putne isprave, kako hrvatske, tako i one izdate u BiH. Zabranjuje mu se i izdavanje novih putnih isprava, kao i korišćenje lične karte za prelazak državne granice BiH.

Osim toga, Mamiću se nalaže javljanje jednom nedeljno u nadležnu policijsku stanicu u mestu boravišta, a u slučaju da prekrši neku od izrečenih mera zabrane, može mu se odrediti mera privremenog, odnosno ekstradicijskog pritvora.

Izrečene mere mogu trajati do dostavljanja molbe za izručenje, a najduže 40 dana od danas, odnosno do 21. jula 2019.

Mamićev advokat Zdravko Rajić izjavio je posle ročišta o izručenju Mamića da njegov klijent poseduje državljanstvo BiH i protivi se izručenju u Hrvatsku.

Sam Mamić je po izaslaku iz Suda BiH ponovio tvrdnje da nije oštetio državni budžet ni Dinamo.

On je rekao da mu se hrvatski režim “navalio na leđa” i da je proces protiv njega “politički montiran”. Dodao je da je njegov cilj da mu se ne sudi na sudu u Osijeku “koji je ucenjen od hrvatskih službi”.

Protiv Mamića su u Hrvatskoj podignute tri optužnice, poslednja u februaru zbog sumnje da je oštetio Dinamo za više od 2,2 miliona evra.

Tužilaštvo je predložilo da mu bude oduzeta protivpravno stečena korist, kao i da se ovaj postupak spoji s postupkom koji se protiv njega i ostalih već vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Suđenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.