Sudbina zaposlenih pod velom tajne: Prekinute veze Černobilja sa svetom

Međunarodna agencija za nuklearnu bezbednost tvrdi da je izgubljen kontakt sa Černobiljem.

Foto: screenshot/youtube.com/NBC News

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je da je u noći između utorka i srede izgubljena veza sa sistemima za održavanje bezbednosti u nuklearnoj eletktrani Černobilj.

Generalni direktor ove agencije, Rafael Mariano Grosi, rekao je da je prenos podataka na daljinu iz Černobilja prekinut” i da agencija ne može da stupi u kontakt sa radnicima u ovoj elektrani, koja je pod kontrolom ruske vojske već neko vreme.

– Trenutno istražujemo status sličnih sistema na drugim lokacijama u Ukrajini, ali smo vrlo zabrinuti i zbog ukupno 210 pripadnika tehničkog osoblja i čuvara koji su se nalazili u elektrani kada su je ruske snage zauzele – rekao je on.

Trenutno je samo emailom moguće stupiti u kontakt sa radnicima elektrane, koji od početka invazije nisu imali rotacije koje su krucijalne za nuklearnu bezbednost.

– Zabrinut sam i to duboko, zbog teške i stresne situacije u kojoj se osoblje Černobilja nalazi. Ona nosi i potencijalne rizike po nuklearnu bezbednost. Pozivam sile pod čijom je kontrolom ova ustanova da pod hitno obezbede bezbednu rotaciju osoblja – napisao je on.