SUKOB NEMAČKE I TURSKE: Zvanični Istanbul pobesneo zbog sporne odluke Berlina

turska
Pixabay.com

Turska je povukla svog ambasadora u Nemačkoj nakon što je nemački parlament usvojio rezoluciju koja proglašava pokolj Jermena 1915. kao genocid, preneli su lokalni mediji.

 

Rezolucija, koju su predložili poslanici vladajuće koalicije je usvojena gotovo jednoglasno, sa samo jednim glasom protiv.

Ambasador Husein Avni Karslioglu bi trebalo da se vrati u Tursku u četvrtak popodne, tvrdi Zidojče cajtung.

Turska vlada je reagovala žestoko nakon odluke nemačkog parlamenta da usvoji predlog, koji je izglasan gotovo jednoglasno, sa samo jednim glasom protiv i jednim uzdržanim.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je trenutno u državnoj poseti Keniji, izjavio je da će nemačka rezolucija ozbiljno uticati na odnose dve zemlje.

Premijer Binali Jildirim je osudio potez i rekao u Ankari da je “rasistički Jermenski lobi” odgovoran za odluke nemačkog parlamenta.

Vladajuća AK stranka u Turskoj ocenila je da će taj potez izmati ozbiljne posledice u odnosima između dve zemlje, dok je turski zamenik premijera Numan Kurtulmus nazvao rezoluciju kao “istorijsku grešku.”

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je propustila glasanje zbog ranijih obaveza, rekla je da je odnos Berlina sa Ankarom širok i snažan.

Brojni turski političari su upozorili da će se odnosi između dve zemlje pogoršati ako ovo masovno ubistvo tokom Prvog svetskog rata bude okarakterisano kao genocid.

Turska je pozvala na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova nemačkog otpravnika posloova u Ankari.