SULUDO! Otkriveno da su kraljica Elizabeta i njen suprug Filip zapravo bili ROĐACI?

Kraljevska tradicija...

Printscreen

Posle smrti princa Filipa, britanski mediji pišu brojne detalje o njegovoj biografiji i braku s kraljicom Elizabetom. Jedan od najbizarnijih svakako je činjenica da su kraljica Elizabeta i princ Filip bili rođaci u četvrtom kolenu.

Poznato je da su se kroz istoriju brojne evropske kraljevske porodice spajale međusobnim venčanjima, a nije retkost ni da su bračne partnere članovi porodice dobijali iz kruga bliže rodbine kako bi sačuvali stabilnost svojih monarhija.

Kraljica Elizabeta i njen suprug Filip imali su istu praprabaku, kraljicu Viktoriju.

Kraljica Elizabeta je potomak kraljice Viktorije preko očeve strane. Viktorija je kao engleska monarhistkinja od 1876. do 1901. godine imala devetero dece, četiri sina i pet ćerki. Kad je kraljica Viktorija umrla, njen najstariji princ Edvard seo je na presto 1901. godine, pre nego što ga je 1910. nasledio njegov drugi najstariji sin Džordž, koji je kraljičin deda.

Posle Džordža V, na presto je seo kraljičin stric Edvard, koji je ubrzo abdicirao, pa je kruna pripala kraljičinom ocu, koji je uzeo ime Džordž VI.

S druge strane, princ Filip, koji je rođen 10. maja 1921. na grčkom ostrvu Krfu,  kao dete grčko-danskog princa Endrjua i princeze Alis od Batenberga, Viktorijin je potomak sa majčine strane.

Princeza Alis, ćerka kraljice Viktorije, udala se za Ludviga IV, Velikog vojvodu Hesena, i zajedno su dobili sedmoro dece, uključujući i njihovo najstarije dete Viktoriju, koja će se kasnije udati za rođaka svog oca, princa Luisa od Batenberga, 1884. godine. Viktorija i princ Lui dobili su svoje prvo dete, princezu Alis od Batenberga, koja je majka princa Filipa.

Princeza Alice od Batenberga na kraju se udala za grčkog i danskog princa Endrjua 1903. godine, da bi kasnije rodila petoro dece, uključujući Filipa, najmlađe dete i sina jedinca.