U izveštaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

“Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u celom svetu”, naveo je danas predsednik grupe stručnjaka UN Robert Votson.

Prema njegovima rečima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izveštaju i dodaje da se narednih decenija predvidja nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme.

Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promenama, koji ima za cilj da zagrevanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

U izveštaju se dodaje da su promene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mlečnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promene i opšte zdravlje ljudi.

“Takve duboke promene izazvaće otpor onih koji imaju direktne interese, ali takvo protivljenje treba da prevazidje zbog opšteg interesa”, rekao je Votson.

Nekoliko stotina svetskih stručnjaka i poznatih ličnosti uputilo je danas Apel za prirodu (Call4nature) kako bi vlade reagovale na alarmantni izveštaj UN o ekološkoj situaciji na Zemlji.

U otvorenom pismu Svetskog fonda za prirodu (WWF), traži se od svetskih lidera da odustanu o krčenja šuma, obustave ugrožavanje zemljišta i finansiranje svega što uništava prirodu.

U pismu se takođe traži zaštita mora, okeana i slatkih voda posebno od plastike, kao i prelazak na održive poljoprivredne prakse. Zahteva se i poštovanje sporazuma o klimatskim promenama.

Apel su, između ostalih, potpisali britanski primatolog Džejn Gudal, francuski klimatolog Žan Žuzel, bivši francuski ministar ekologije Nikola Ilo, direktorka Grinpisa Dženifer Morgan, kao i glumice Marion Kotijar, Žilijet Binoš i Izabela Adjani.loading...