SUROVI TREĆI TALAS KORONE: Kraj mu se ne nazire, a evo kada se očekuje PIK

Treći talas korona virusa u Srbiji je jači nego prethodna dva, beležimo rekordne cifre zaraženih i umrlih, a stručnjaci upozoravaju da nas narednih dana očekuje i povećanje!

printscreen/youtube.com/The Atlantic

Poslednjih dana se suočavamo sa najcrnjim brojkama kada su novooboleli i preminuli od korone u pitanju, te se zaključak sam po sebi nameće – treći talas je suroviji i brutalniji od prethodna dva, a kraj mu se i dalje ne nazire.

Ono što se, pak bliži, jeste pik ili vrh ovog trećeg talasa, a po svemu sudeći, desiće se u toku narednih dana.

Evo šta kaže statistika

Prvi talas je trajao od početka marta do kraja maja, preciznije 82 dana, a pik je bio 37. dana, to jest 16. aprila. Tog dana je bilo 445 zaraženih, a nakon toga kriva je krenula da opada, te je u drugoj polovini maja bila poprilično zaravnjena.

Drugi talas je trajao duže, 110 dana, od početka juna do sredine septembra. Pik je usledio kasnije nego u prvom talasu, tačnije 61. dana. Tog 26. jula broj zaraženih je za 24 sata dostigao 467.

Surovi treći talas

Ako ove parametre uporedimo sa istim za treći talas koji traje već 60 dana, a najveći broj novozaraženih registrovan je juče, 14. novembra sa 3.822 novoobolelih, jasno je da je taj broj drastično veći nego u prva dva talasa.

Stručnjaci prognoziraju da će ovaj, do sada najnemilosrdniji talas koji je i počeo ranije nego što se mislilo,trajati duže od prethodna dva, a prema onome što smo i danas mogli da čujemo od našh stručnjaka, kriva neće krenuti silaznom putanjom još neko vreme.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek tako je prognozirao da se u narednih sedam dana očekuje dalji skok broja obolelih od korona virusa.

– Ministarstvo zdravlja će dati sve od sebe da svakom obolelom pruži potrebnu negu, kao i bolničko lečenje, ukoliko je potrebno – rekao je Đerlek novinarima nakon konferencije posvećene Svetskom danu dijabetesa.

Prema sadašnjim slabim signalima kraj trećeg talasa se vidi oko 15. marta. Međutim, datum može da se približi Novoj godini, ali i da ode u april – rekao je nedavno prof. dr Petar Kočović tokom gostovanja na TV Prva.

Narednih dana, kako je rekao početkom ove nedelje, očekuje se vrh ili pik ovog trećeg talasa.

Vrh očekujemo u narednih desetak dana, a onda bi trebalo da počne da pada broj zaraženih. Može da ‘pobegne’ još neki dan, ali neće da traje do Nove godine. A valjda ćemo i neke mere da uvedemo rekao je prof. Kočović.

Koliko se virus zapravo brzo širi, pokazuje i činjenica da smo se sa za sada rekordnim brojem novozaraženih u jednom danu susreli već u sredu, dan nakon ove izjave profesora Kočovića.

Postavlja se pitanje kada će kriva najzad početi da pada, a s obzirom na to da nam tek slede zimski meseci i hladnije vreme koje pogoduje širenju virusa, neizvesno je da li će se to desiti u skorije vreme.

Infektolog Žarko Ranković objašnjava da, zima jeste “opasna”, ali i da što više zaraženih građana imamo i zaraza će se lakše širiti, a samim tim i borba protiv pošasti duže će trajati.

– Ovaj talas trajaće drastično duže iz nekoliko razloga. Prvi je što smo već duboko zagazili u jesen, a na pragu nam je i zima. To je doba godine kada i inače eksplodiraju respiratorne infekcije kakva je i korona virus. Sa druge strane upravo zbog toga što će dani biti sve hladniji i ljudi će više boraviti u zatvorenim prostorijama. Samim tim, zaraza će se brže širiti i lakše naći put do čoveka. Na sve to, u januaru se očekuje i sudar korone i sezonskog gripa koji može da napravi velike probleme i od koga svi strepimo – kaže Ranković.

Sedam dana u novembru kao cela četiri meseca s početka epidemije

Koliko je ovaj treći talas intenzivan i jak, najbolje govori i podatak da je u Srbiji za samo prvih sedam dana novembra zabeleženo ukupno 12.232 nova slučaja korona virusa. Poređenja radi, od prvog slučaja registrovanog 6. marta pa sve do 14. juna imali smo ukupno 12.310 obolelih.

Epidemiološka kriva ne prestaje da raste i sada izgleda kao da je treći talas potpuno “potopio” prva dva, a do koje će cifre da se penje na grafikonu i kada će najzad početi da pada zavisi isključivo od poštovanja epidemioloških mera.loading...