SUSRET SA NJOM JE PRAVA RETKOST: Neuhvatljiva lignja viđena kod obala Australije (VIDEO)

Jedan od najtajanstvenijih vodenih stvorova, lignja poznata kao dugoruka, spažena je u blizini obale Australije. Viđena je pet puta, snimljena, a naučnici su uspeli da saznaju i razne detalje o ovom stanovniku okeanskih dubina.

printscreen/youtube.com/ScienceAlertVideos

Dugoruka lignja jedna je od najneuhvatljivijih bića na planeti, piše Sajens alert.

Magnapinna živi u mračnim dubinama okeana i izuzetno retko se može videti. Ukupno je zabeleženo tek desetak viđanja u čitavom svetu.

Sada je, prvi put, ova neuhvatljiva lignja viđena kod obale Australije i to ne jednom već pet puta! I to je svaki put bila druga osoba koja je imala priliku da vidi dugoruku lignju.

Boravak ove lignje kod australijske obale izuzetno je važan za naučnike koji su otkrili nove obrasce ponašanja, što je jedino moguće kada postoje snimci stanovnika dubljih delova okeana u njihovom prirodnom staništu.

– Ova uočavanja, prva u vodama Australije, ojačala su hipotezu o kosmopolitskoj rasprostranjenosti životinje i ukazala su na postojanje veće grupe na lokaciji – naveli su istraživači u svom radu.

Dugoruke lignje su čudne i tajnovite. Telo im je tipično za lignje, ali su im pipci koje koriste za plivanje izrazito dugački, kod odraslih jedinki dostiži i do osam metara.

Naučnicima je izuzetno teško da ih proučavaju jer ove lignje žive na dubini između 1.000 i 4.000 metara.

Do ovog sloja okeana sunčeva svetlost nikada ne dopire, a pritisak je ogroman.loading...