SUTRA SE U HAGU IZRIČE PRESUDA ŠEŠELJU: Evo šta na to kaže VOĐA RADIKALA!

Vojislav Šešelj
Beta

U opticaju su tri scenarija: oslobađanje, ponavljanje suđenja i služenje zatvorske kazne.

 

Sa Hagom sam završio. Pobedio sam. Uopšte me ne interesuje drugostepena presuda, ali je jedno sigurno – u Sheveningen se dobrovoljno ne vraćam.

Ovo, za “Novosti”, dan pred izricanje odluke Žalbenog veća Mehanizma u Hagu, kaže predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Sudsko veće Haškog tribunala, na čelu sa francuskim sudijom Žan-Klodom Antonetijem, oslobodilo je 31. marta 2016. Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti za udruženi zločinački poduhvat, govor mržnje, zločine protiv čovečnosti, ubistva, kršenja zakona rata, okrutno postupanje, deportaciju, nehumana dela, uništavanje objekata, pljačkanje imovine Hrvata i muslimana u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH, progone, mučenja u Hrtkovcima, Vukovaru, Zvorniku, Sarajevu, farmi “Ovčara”, Mostaru, Nevesinju…

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja kao alternativu. Apelaciono veće, kojem predsedava američki sudija Teodor Meron, može da prihvati neki od predloga tužilaštva, da odredi drugačiju kaznu ili potvrdi prvobitnu presudu da Šešelj nije kriv.

Bilo kako bilo, drugi čin ovog haškog slučaja, koji traje već 15 godina, počinje sutra u 14 časova, a Šešelj će ga, kako ističe za naš list – prespavati.

U to vreme svakoga dana spavam, pa će tako biti dok oni budu čitali odluku – kaže predsednik SRS.

ČESTITKA

Omladina Dveri poslala je pisma haškim zatvorenicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ali i Draganu Vasiljkoviću, koji je u zatvoru u Splitu, i tako im čestitala Uskrs. 

Inače, tokom izricanja prvostepene odluke Antoneti je više puta isticao da je tužilaštvo “traljavo i neubedljivo” odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su “imali mnoge omaške i izmišljanja”. Takođe je istakao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namenjeni podizanju morala vojnika, ali da reči ne ubijaju.

Tužilaštvo je, ipak, u žalbi na 100 stranica ukazalo na to da je veće Antonetija pogrešno utvrdilo činjenično stanje jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju i fizičko izvršenje progona i deportacije i prisilno premeštanje.

Prvi čovek SRS se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je posle 11 i po godin provedenih iza rešetaka, u novembru 2014.

UBISTVO U KAFANI

Propuste tužilaštva Antoneti je slikovito objasnio svedočenjem o ubistvu Hrvata Mijata Štefanca iz Vojvodine:

Svedok je najpre prikazao da je ovo delo dovelo do bega Hrvata, a kasnije je priznao da je ubistvo bilo posledica ličnog sukoba iz kafane.loading...