SUZAVAC I ŠOK BOMBE U CRNOJ GORI: Među povređenima na protestima ima i DECE

U više gradova Crne Gore održani su protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Nikšiću. Sinoć je objavljen snimak na kojem policajci pod punom opremom tuku mladića u Pljevljima, a Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je mladić napao policajca s leđa. Novinar Večernjih novosti pušten na slobodu nakon što je dao izjavu.

policija
Pixabay.com

U Pljevljima se sinoć okupio veliki broj građana koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC.

Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima, i skandirali “ne damo svetinje”. 

Zdravstvenoj ustanovi u Pljevljima javilo se troje građana do ponoći – dvoje odraslih i jedno dete kao i četiri policijska službenika.

Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je mladić sa snimka iz Pljevalja napao policajca s leđa, i da su opravdano upotrebljena hemijska sredstva.

Upotrijebljena je hemija kao sredstvo prinude i okupljena masa je rastjerana. Na osnovu raspoloživih podataka, Savjet je ocijenio da je upotreba tog sredstva prinude bila opravdana – navodi se u saopštenju.

Više osoba privedeno, povređena 22 policajca

U Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Budvi održani su protesti zbog hapšenja i zadržavanja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

U Nikšiću i Pljevljima policija je ispalila suzavac i šok bombe na građane. Policija tvrdi da je napadnuta kamenicama i da je privela više osoba.

Vijesti navode da su u neredima na ulicama Nikšića povređena 22 policajca i da je reč o lakšim povredama.

Građani su ponovo blokirali put Berane-Andrijevica, na istom mestu na kom je blokada razbijena i tokom dana, prenele su Vijesti.

Novinar i dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti Veliša Kadić sinoć je priveden tokom nereda u Nikšiću.

Kadić tvrdi da je uhapšen u momentu kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku jednog momka, koji je pružao otpor. U policiji su izbrisali sve snimke sa telefona, a nakon što je dao izjavu u Centru bezbednosti u Nikšiću, pušten je na slobodu.

Odbijene žalbe sveštenika

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović pozvao je crnogorske vlasti da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema, kako je rekao, mirnim i nenasilnim protestima i dodao da među povređenima na protestima ima i dece.

Prethodno su odbijene žalbe episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika i ostaju u pritvoru do 72 sata koji im je ranije određen.

Tužilaštvo poziva na poštovanje važećih naredbi Ministarstva zdravlja, navodeći da nedodirljivih neće biti.

Srpski nacionalni savet ocenjuje da privođenje episkopa i sveštenika predstavlja čin ponižavanja i “očiglednu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu”.