“SVAĐAJU NAS KAKO BI OPSTALI NA VLASTI”: Rada Trajković za tenzije na Kosovu okrivila Tačija i Vučića

Predsednica Evropskog pokreta Srba Kosova i Metohije Rada Trajković optužila je predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da žele podele među građanima Kosova "kako bi opstali na vlasti i sakrili svoju odgovornost".

printsceen/youtube.com/Slobodno Srpski

– Taman smo se malo stabilizovali, počeli da obnavljamo odnose i život sa Albancima, škole su počele ponovo da se pune, mladi da se vraćaju i ovde stvaraju život, a oni sada hoće da nas nasilno sele na sever Kosova, jer žele etnički čiste teritorije i podelu. To je toliko neljudski i ružno, toliko bezosećajno, da sam ja šokirana – izjavila je Rada Trajković u intervjuu za sajt Demostat.

Navodeći da su i kosovski Srbi i Albanci “ista sirotinja”, srpska aktivistkinja iz Gračanice je kazala da su sa Albancima uspostavljeni takvi odnosi “da jedva čekamo prilike da jedni drugima nešto pomognemo”.

– A (predsednik Kosova) Hašim Tači i (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić neće to. Oni hoće da se mi mrzimo, da održavaju nestabilnost kako bi opstali na vlasti i sakrili svoju odgovornost, Tači za ratne zločine a Vučić za ukidanje sloboda i korupciju. Oni nam ne daju, oni hoće da nas dele i da nas svađaju – rekla je Rada Trajković.

Optužujući Vučića da “jedino ume da misli etnički” i da za njega “ne postoji ništa drugo, od deljenja i pravljenja etnički čistih teritorija”, ona je ocenila da je podela teritorija, o kojoj se sve više govori u Beogradu i Prištini, “ista matrica u kojoj je i Vučić učestvovao ’90-ih”.

Rada Trajković je, pozivajući se na nezvanične informacije, rekla i da je Hašim Tači lično, u četiri oka, razgovarao sa predsednicima opština na jugu Srbije, kao i liderima opozicije, kao i da im je u tim razgovorima predočio planove za prekrajanje granica.