SVAKODNEVNI ŽIVOT NAKON PANDEMIJE: Evo na šta ćemo sve MORATI da se naviknemo

Psihijatar Olga Čolović rekla je za RTS da je ključno da se ponašamo po principu realnosti, da se mi prilagođavamo realnosti - da osvestimo ovo što se dešava. Čolovićeva kaže da će zavisiti samo od nas koliko će biti teško da se prilagodimo novonastalom stanju.

Pixabay.com

Od ponedeljka kreće gradski prevoz u Kragujevcu, ali i u Novom Sadu. Ublaženim merama Vlade Srbiji već rade pijace, fitnes centri, teretane. Najavljeno je otvarenje i tržnih centara, a najmlađi se od 11. maja vraćaju u vrtiće.

Psihijatar Olga Čolović rekla je za RTS da je ovo ulazak u novu životnu fazu – sa jedne strane ulazimno u svakodnevicu, uobičajni ritam života.

Prema njenim rečima, sa druge strane, to je nova faza koja nosi nova životna pravila kojih nije bilo pre nego što je sve ovo počelo.

Doktorka Čolović kaže da će zavisiti samo od nas koliko će biti teško da se prilagodimo novonastalom stanju, koji odnos imamo prema tome.

Objašnjava da je čitav život prolazak kroz određene faze i prilagođavanje određenim fazama – dete kada krene u školu ne može da se igra po čitav dan, mora da prihvati nove modele ponašanja, da sedi u školsjoj klupi, da uči, kada zasniujuemo porodicu, dobijemo decu ne možemo da se ponašamo kao kada smo živeli sami.

Ova stvar je nešto što je neminovno, kaže ona i dodaje da niko od nas to nije tražio, svi bismo voleli da toga nije bilo, to je naša realnost i samo od toga kako ćemo imati odnos imati prema tome, prema novim pravilima zavisi kako ćemo se osećati.

Citirala je Maksa Planka osnivača kvantne teorije – kada promenimo način kako gledamo stvari, stvari koje gledamo se promene. “Mislim da je to suština”, istakla je ona.

Strpljenje je ključno

Govoreći o tome šta je ključno u fazi prilagođavanja, kaže da je to srtpljenje da bismo sačekali kada će ova ova privremena faza proći, jer ovo će proći, kada to bi epidemiolozi mogli da nam kažu – da li kada se napravi vakcina, da li će pre toga virus nestati.

Ali mogu da kažem da je ključno da se ponašamo po principu realnosti, da budemo zreli da se mi prilagođavamo realnosti, da osvestimo ovo što se dešava – istakla je doktorka.

Osvestila sam da su to nova ponašanja koja će doprineti da se ne igram sa svojim zdravljem, jer niko od nas nema pravo da se igra sa tuđim zdravljem – rekla je Čolovićeva.

Prema njenim rečima, oprez je deo nove realnosti, a optimizam svuda treba da postoji, jer mi vladamo našim mislima i osećanjima na nama je izbor šta ćemo od naših osećanja razvijati – da li ćemo time ulepšavati sebi život, ili ćemo gajiti loše misli i na neki način čak i trovati sebe i druge ljude oko nas.

Misli i emocije su važne sada u ovoj fazi i u svemu u životu – zaključila je doktorka Čolović.