SVAKOG JUTRA PROŽIVLJAVATE TORTURU: Ovo je idealno vreme za početak radnog dana

Jedan od vodećih istraživača na Univerzitetu Oksford Pol Keli, smatra da je odlazak na posao pre 10 sati ujutro mučenje za telo i tvrdi da je to veoma loše za mentalno zdravlje.

Posao
Pixabay.com

– Naš cirkadijalni ritam ili unutrašnji biološki sat pre 55. godine života nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9 do 17 sati, a to predstavlja ozbiljnu pretnju produktivnosti, dobrom raspoloženju i mentalnom zdravlju – rekao je Keli.

Keli tvrdi da rano ustajanje i odlazak na posao pre 10 sati ujutro predstavlja jedan vid mučenja i negativno utiče na prirodnu ravnotežu organizma. Početkom 20. stoleća, kada je uveden osmočasovni radni dan, niko nije razmatrao prirodni ljudski sat i ističe da to utiče na fizičke i emocionalne performanse sistema i na taj način šteti našem telu.

Uvjeren je da će efekt rada biti mnogo bolji ako napravimo jednostavne promene u vremenu kada dolazimo na posao i završavamo s poslom.

Jedna britanska škola testirala je Kelijevu teoriju i početak nastave pomerila na 10 sati. Nakon nekog vremena ocene učenika su se popravile, kao i njihova prisutnost i opšta produktivnost.loading...