SVE BOLJI ODNOSI SA TURSKOM: Erdogan se sastaje sa Vučićem u Srbiji, a evo i zašto

Turski predsednik 29. avgusta dolazi u posetu Srbiji, u kojoj će on i Aleksandar Vučić ozvaničiti početak radova na gradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

vučić erdogan
Beta

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd–Sarajevo između Vlade Srbije, „Puteva Srbije“ i turske kompanije “Tašjapi” potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno auto-putem Beograd–Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dve zemlje. Saglasili su se i da se pokazala kao dobra zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog saveta za saradnju.

Sledeća sednica tog saveta mogla bi da bude održana tokom predstojeće posete predsednika Turske Srbiji.

Erdogan je, inače, u tom telefonskom razgovoru podržao politiku mira i saradnje, kojom Vučić promoviše stabilnost u regionu, saglasan sa srpskim predsednikom da samo tako može da se obezbedi veći interes investitora i ekonomski rast.