SVE CRNJA PROGNOZA PROFESORA KOČOVIĆA: Očekuje se JOŠ VEĆI skok korona brojki, a do sada je bio u pravu

Profesor informatike Kočović na osnovu svog matematičkog modela očekuje da broj zaraženih padne na 1.000 dnevno već 10. februara...

printscreen

Juče je zabeležen najveći broj zaraženih u Srbiji od početka epidemije korona virusa.

U zemlji je registrovano 18.006 pozitivnih. Takozvani pik poklopio se sa prognozom profesora informatike Petra Kočovića, koji je još ne znajući podatke za ponedeljak i utorak, u razgovoru izašao sa dva podatka.

Najpre je ocenio da će pik petog talasa biti već u utorak ove nedelje, a da ćemo do nivoa na kom smo bili 25. decembra prošle godine, kada je bilo 1.000 zaraženih dnevno, ponovo doći za manje od mesec dana – 10. februara.

Danas, imajući podatke za oba dana, kaže da se taj rok nije pomerio.

Stoji taj datum, 10. februar plus, minus neki dan. Nije se on pomerio bez obzira na jučerašnjih 18.000 – rekao je.

Dalje je komentarisao jučerašnji skok na 18.000 zaraženih, što je za oko 2.000 više nego što je sam procenio.

Broj varira iz dana u dan između 16.000 i 20.000, juče je bilo 18.000 – govori o matematičkom modelu na osnovu kog daje prognozu, dodajući da u vezi sa ovim postoje i dva ograničenja: – Čuo sam izjavu jednog lekara iz unutrašnjosti pre neki dan. Pitali su ga zašto su veliki redovi. Kaže, ne stižu da unesu sve koji su došli da se testiraju. Zato je juče možda zato bilo 18.000, da se to prenelo od prethodna dva dana. Pitanje je i koliko je još bilo ljudi koji nisu došli da se testiraju.

Kočović kaže i da je u prethodnih četiri dana registrovan pad, pa u utorak veliki skok. To znači, objašnjava, da je obolelih u proseku oko 13.500.

Imao sam podatak da je u ponedeljak bio treći dan kako pada, a zbog ovog porasta i malog broja dana, od 26. decembra do 18. januara, meni se vratilo da je juče bio vršni dan – kaže nam dodajući da je 25 dana kratak period za precizne proračune.

Ipak, dodaje da je pik ne nužno jedan dan, već period od “par dana oko najvećeg broja”.

Motamo se oko pika. Sada su ti dani kada se očekuje vrh i da počne da pada. Pad će biti blag, pa će posle sedam, osam dana biti sve brži i brži, nagliji i nagliji – kaže dodajući da je moguće da u narednim danima ove nedelje bude i veći broj zaraženih nego juče.