Sve gore stanje u Fukušimi: PRED RADIJACIJOM PADAJU I ROBOTI

robot
pixabay.com

Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO) nije preterala kada je saopštila da je nivo radijacije u nuklearnom reaktoru u Fukušimi trenutno najveći od katastrofe koja se dogodila 2011. godine, jer je morala da povuče robota koji je poslat da obavi preliminarno čišćenje u reaktoru.

 

Robota je radijacija “ubila” nakon dva sata rada, dve kamere su postale tamne, a čula se i buka. Sve su to znaci ekstremno visokog nivoa radijacije, prenosi Klix.ba.

Tepco veruje da robot bio izložen radijaciji od 650 siverta po satu.Da je čovek ušao u reaktor, umro bi istog trenutka.

S obzirom na činjenicu da robot nije završio misiju izvidanja i čišćenja, drugi ce imati mnogo više posla, ako kompanija odluči da ga pošalje. Tepco će sprovesti istraživanje pre nego što donesu odluku.

Kako se navodi, nije bilo curenja radioaktivnog materijala tako da radijacija ne predstavlja opasnost izvan reaktora.

Kako je nedavno saopštio TEPCO, nivo radijacije u oštećenom reaktoru nuklearnog postrojenja Fukušima dostigao je rekordno visoke vrednosti zbog čega bi mogli da se ugase robotički sistemi, što je najnovija pretnja po napore da se rashoduje nuklearna centrala oštećena u cunamiju 2011. godine.

Nivo radijacije u reaktoru broj 2 je sada daleko viši nego što je bio 2012, saopštila je Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO).loading...