Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Kosova Hašim Tači novcem kosovskih iseljenika kupio svoje mesto na svečanosti povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata kao i na sahrani nekadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša.

On je rekao da bi druga opcija bila da neko toliko zastupa interese Prištine, ali da je on uveren da to nije tačno.

– U pitanju je ogroman novac koji plaćaju njihovi iseljenici, a ne njihova ‘kvazi’ država. Pre svega oni iz Njujorka, ali i Švajcarske, Nemačke, Italije… Nemojte da imate iluzije da je to nešto drugo u pitanju. Zamislite Tačija – čuvenog borca za ljudska prava da je nečim zaslužio da sedi pored Merkelove – rekao je Vučić.

On je dodao da je ponekad uplašen očekivanjima koje građani Srbije imaju po pitanju Kosova i dodao da oni moraju da razumeju da su u prošlosti počinjene mnoge greške i da to ne može da ne dodje na naplatu u istorijskom smislu.

– Ljudi, nas je na Kosovu i Metohiji između pet i šest odsto. Južno od Ibra dva odsto… A za to smo krivi mi i sve ono što smo radili i 1999. godine i posle 2000. godine, kada se nismo borili za svoj narod. Nego smo samo donosili rezolucije i ćutali na odluku o proglašenju nezavisnosti. Sami smo sebe izbacili iz UN i saglasili se da postavimo granicu između Srba. Te greške ljudi moraju da razumeju, ne možete da ne platite te greške i loše političke odluke u istorijskom smislu – rekao je on.

Vučić je rekao da ne najavljuje ništa loše ali da samo želi da govori ono što je objektivno i realno.loading...