SVE JE POČELO SA JUGOSLAVIJOM: Putin uveren da je zapad protiv ‘moćne Rusije’

Vladimir Putin
Beta

Protivljenje zapada jakoj Rusiji počelo je sa bombardovanjem Jugoslavije, kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin na Media forumu koji se održava u Sankt Peterburgu.

 

Komentarišući pojavu afere “Panamski papiri”, u kojoj se, između ostalog, navodi i da su Putinovi bliski prijatelji oprali više milijardi dolara, Putin je kazao da se “moćna Rusija mnogima ne sviđa”. On je dodao da se “Rusija sviđala svima devedesetih godina, kada je molila za pomoć, a sada zapadne partnere iritira samostalan stav Moskve”.

– To je počelo u vezi sa Jugoslavijom, kada se zapadna štampa obrušila na tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina, koji se protivio bombardovanju Beograda. To se potvrdilo i u slučaju Ukrajine, odnosno želje naroda Krima da se prisajedini Rusiji. Tu su i manji slučajevi, kao što je afera Snouden. Sve to iritira naše partnere, koji su navikli na monopol u međunarodnim odnosima i ne žele da svoje poteze razmatraju ni sa kim. Međutim, poslednji događaji u Siriji pokazali su da Rusija nije samo u stanju da rešava probleme u svom neposrednom okruženju, već može to da radi i daleko od svojih granica – kazao je ruski predsednik.

On je dodao da “oponente Rusije najviše obespokojava jedinstvo mnogonacionalnog ruskog naroda”.

– U vezi sa tim, postoje pokušaji izazivanja unutrašnjih potresa, kako bi Rusija bila oslabljena. Najjednostavniji metod je uneti nepoverenje prema organima vlasti. To je slučaj i sa “panamskim papirima” – kazao je Putin

Putin je dodao da u aferi “Panamski papiri” nema elemenata korupcije.

“Naši protivnici iznad svega razmišljaju o jedinstvu i konsolidaciji ruske nacije, našeg multinacionalnog ruskog naroda. Oni pokušavaju da nas potresu iz temelja, da budemo poslušniji”, rekao je Putin i dodao da je u tu svrhu “kreiran informativni proizvod”.

Putin je dodao da je u tom materijalu “pomenut i prijatelj predsednika Rusije” i da tu “možda postoji element korupcije”. Osoba na koju je mislio je violončelista Sergej Roldugin.

“Ali tu nema elementa korupcije”, rekao je ruski predsednik.