SVE JE PROŠLO BEZ INCIDENATA: Završena “letnja” Parada ponosa, okupljeni IZNELI NOVE ZAHTEVE

parada ponosa
foter.com/ff/photo/

Šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike, pripadnici LGBT populacije ukazali su na problem diskriminacije s kojom se suočavaju u svakodnevnom životu i poručili da žele život dostojan čoveka.

 

Šetnja, u organizaciji Gej lezbijskog info centra, udruženja  Egal i “Loud&Queer” prošla je bez incidenata, uz veliko policijsko obezbeđenje i interesovanje medija.

Učesnici skupa “Ponos Srbije – Neka svi naši glasovi ore se, neka ljube se istok i zapad, sever i jug”, nosili su tradicionalne LGBT zastave u bojama duge, kao i transparente s porukama “Moja sloboda je tvoja”, “Podrška je važna”…

Kako je novinarima objasnila Helena Vuković iz organizacije skupa, okupljeni su izneli zahtev za uvođenje nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije i nasilja, za lakše izdavanje ličnih dokumenata za trans osobe, kao i za legalizaciju istopolnih partnerstava.

Vukovićeva je konstatovala da je položaj pripadnika LGBT populacije popravljen poslednjih godina, da je sada moguće da se mirno održavaju skupovi te tematike, ali da ipak nije idealno.

Veliki je pomak što su na ovu manifestaciju iz godine u godinu dolazi sve više ljudi – rekla je Vukovićeva

Upitana kako komentariše da će buduća premijerka verovatno biti Ana Brnabić, rekla je da, mimo politike, to pokazuje da pripadnici LGBT zajednice mogu da dostignu najviše pozicije u društvu.

Ona je konstatovala da ipak, LGBT zajednica ima probleme koji su iznad političkih partija, i dnevne politike.

Gej aktivista Boris Milićević, poručio je okupljenima da su homoseksualci jednako ponosni kao i heteroseksualci i da će ostati u Srbiji, da se bore da svi prezreni bolje žive.

On je naveo da, primera radi, dokumenta za trans osobe oni traže kako bi mogli kao i svi građani da odlaze u domove zdravlja, banku, poštu, i da nikome ništa ne otimaju time.

Današnji “prajd”, prvi je koji će biti održan ove godine, pošto je drugi najavljen za septembar, od 11. do 17. septembra.