SVE MANJE NADE ZA DEČAKE ZAROBLJENE U PEĆINI: Stradao iskusni ronilac, volonteri spasioci napravili OGROMNU GREŠKU! (FOTO)

I dalje traje drama oko spasavanja 12 tajlandskih dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine. Jedan spasilac preminuo tokom akcije.

BETA

Stradao je bivši tajlandski mornarički ronioc Saman Gunanu koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao – rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici, a sada se priključio akciji spašavanja.

BETA

U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć, ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu – izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

To je dodatno pojačalo strahove i oslabilo nade da bi zarobljeni dečaci i njihov trener mogli da budu izvučeni ronjenjem. Lekari su ranije procenili da su oni previše slabi da bi izdržali dugačko ronjenje kroz lavirinte pećine, koje je inače teško i za profesionalne ronioce.

BETA

Da stvar bude još gora, volonteri spasioci su, umesto da ispumpaju vodu iz pećine u nju upumpali dodatnu količinu vode, a meteorolozi najavljuju novi talas monsunskih kiša. Zbog svih okolnosti neki stručnjaci su procenili da bi deca i trener mogli da ostanu zarobljeni u naredna četiri meseca.

Takođe, zabrinjava i činjenica što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dečaci nalaze, smanjuje. Za sada dečaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lekovi.