SVE NAPETIJA SITUACIJA: I Poljska uvučena u sukob Rusije i Ukrajine – evo šta im je Medvedev poručio

Moravjecki je rekao novinarima da će taj potez pomoći da se zaustavi rast cena hrane.

printscreen

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika ruskog saveta bezbednosti, u ponedeljak je uputio upozorenje Poljskoj u dugačkom pismu, samo nekoliko dana pre nego što bi predsednik SAD-a Džo Bajden trebalo da poseti zemlju.

Interesi građana Poljske su žrtvovani zbog rusofobije “osrednjih političara” i njihovih saveznika sa druge strane okeana, sa jasnim znacima senilnog ludila – napisao je bivši ruski predsednik i premijer na svom nalogu na Telegramu.

Medvedev je mislio na odluku poljskog premijera Mateuša Moravjeckog prošle nedelje da smanji zavisnost od Rusije i ekonomske veze sa Moskvom kao odgovor na invaziju Ukrajine koja je počela 24. februara.

Mi ćemo se baviti derusifikacijom poljske i evropske privrede. Pozivamo na obustavu aktivnosti na ruskom tržištu – rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare 18. marta.

Moravjecki je rekao novinarima da će taj potez pomoći da se zaustavi rast cena hrane. Agencija Ujedinjenih nacija za hranu saopštila je ovog meseca da bi međunarodne cene hrane i stočne hrane mogle da porastu za čak 20 odsto zbog rata u Ukrajini, koji sada ulazi u četvrtu nedelju.

Odluka “može da košta”

Moravjecki je svečano najavio razvoj programa za “derusifikaciju poljske i evropske privrede”. Hrabro precizirajući da “ovo može biti skupo” – napisao je Medvedev i dodao:

Apsolutno i potpuno je tačno da je to skupo i nepromišljeno. Ali Poljska više ne može da uzima u obzir troškove. Sve što bi Poljska mogla da izgubi zbog svoje dugogodišnje patološke rusofobije je već izgubljeno. Propaganda Poljske je “najzlobniji, najvulgarniji i najoštriji kritičar Rusije. Zajednica političkih idiota – napisao je Medvedev.

Poljska zaboravlja da ju je Sovjetska armija oslobodila od nacističke okupacije, umesto toga, sovjetska “okupacija” se izjednačava sa nacizmom. Ovo je lažljiva i odvratna retorika, Ipak, u Rusiji nema antipoljskih osećanja – upravo suprotno – dodao je on, rekavši da je odluka Poljske da odustane od kupovine ruskog gasa, nafte i uglja već nanela ozbiljnu štetu ekonomiji ove zemlje.

Isto važi i za mnoge druge korake, koji se ne zasnivaju na ekonomiji, već na politikantstvu pod maskom “derusifikacije”. Ali sada je mnogo važnije da se poljske elite zakunu na vernost svom gospodaru – Americi, nego da pomognu sopstvenim građanima, pa će neprestano raspirivati vatru mržnje prema neprijatelju. Ekonomska saradnja sa Rusijom je od koristi za Poljake, ljudske veze su neophodne, a kulturna i naučna razmena između rodnih mesta Puškina i Mickjeviča, Čajkovskog i Šopena, Lomonosova i Kopernika je od vitalnog značaja. Poljaci će najverovatnije doneti pravi izbor da sarađuju sa Rusijom – sami, bez podsticanja i pritiska prekomorskih elita koje boluju od demencije – zaključio je Medvedev.