SVE SE GLEDA! Evo kako da se OBUČETE ZA RAZGOVOR ZA POSAO, pa da izgledate kao SAVRŠEN KANDIDAT

Kažu da je prvi utisak uvek presudan kada je razgovor za posao u pitanju. Prilikom novog kontakta sa ljudima, dovoljno je svega nekoliko sekundi da se izgradi slika o nekome zahvaljujući neverbalnoj komunikaciji.

Posao Žena Telefon
Pixabay.com

Gestikulacija, stav tela, ton u glasu, samopredstavljanje su podjednako bitni kod sticanja prvog utiska kod poslodavca. Međutim, postoji još jedna jako važna stavka koja može da pomogne prilikom razgovora za posao a to je naša odevna kombinacija.

Odeća u kojoj ćemo se pojaviti kod potencijalnog poslodavca govori dosta o nama i često može da bude presudan faktor na sastanku. Iz tog razloga je važno znati kako se adekvatno obući za razgovor za posao.

Evo šta je sve važno da imate na umu prilikom odabira odevne kombinacije za razgovor za posao. 

#1 Birajte elegantne i jednostavne modne komade

Prvo i osnovno pravilo kod oblačenja za razgovor jeste da uvek birate elegantne i jednostavne komade. To mogu da budu kvalitetne i vrhunske Max Mara haljine ili košulje koje ćete savršeno uklopiti uz elegantne pantalone i cipele na štiklu.

Jako je važno da haljina, odnosno košulja koju odaberete ne bude previše dekoltirana kako ne biste odavali prost i neukusan izgled.

Bez obzira na to da li ste privatno pristalica vintiž, rok, boho, ili nekog sasvim drugačijeg stila, uvek gledajte da odaberete pristojne klasične modele koji će na najbolji način da ističu vašu ozbiljnost, prefinjenost i eleganciju.

Uz svedeni nakit i sat koji će biti odličan modni detalj, ovakva vrsta kombinacije će biti pun pogodak i sigurno će vam pomoći da ostavite odličan utisak kod poslodavca.

#2 Izbegavajte jeftine materijale koji deluju neugledno

Ukoliko želite da odate utisak osobe sa stilom koja zna šta želi i koja ceni sebe, morate da znate da emitujete takav imidž. Najbolji način za postizanje idealne slike jedne poslovne i pametne žene jeste da se pojavite u kvalitetnoj odeći od najboljih materijala na tržištu.

To zaista ne moraju da budu neki preterano skupi, markirani modeli na koje ćete potrošiti brdo para. Suština je samo da ne izgledate jeftino, a najlakši način za postizanje skupog izgleda jeste da izbegavate jeftine materijale kao što je sintetika, poliester, najlon, i sl.

#3 Vodite računa kako ćete da uklapate boje

Još jedna jako važna stavka kod osmišljavanja odevne kombinacije za razgovor za posao, jeste da vodite računa kako uklapate boje. Pronađite dobar balans kako bi ste

Iako ste, u privatnom životu, možda pristalica raznobojnih haljina, suknji i bluza, shvatite da razgovor za posao zahteva jednu dozu ozbiljnosti i poslovnosti koja podrazumeva da se adekvatno obučete. Ne preterujte sa bojama, već odaberite dve, najviše tri boje koje će da sačinjavaju ceo vaš stajling.

Da li će to biti bela košulja, crne pantalone i sako, kao i crne štikle, ili ćete umesto crnih štikli odabrati crvene, važno je da ne preterate sa šarenilom. Isto tako važi i za to da ne dolazite obučeni isključivo u jednu boju, najčešće crnu,  kako ne biste delovali monotono i sumorno.

#4 Ne preterujte sa nakitom i raznim aksesoarima

U modnoj industriji mnogo toga deluje ekstravagantno, prenapadno i raznobojno. Međutim, shvatite da kancelarijski posao nije modna pista, već mesto gde treba da budete elegantni i svedeni. Zato je važno da ne preterate sa nakitom i aksesoarima.

Ukoliko se odlučite za alke, neka budu što jednostavnije, bez ikakvih detalja i cirkona. U tom slučaju izbegavajte ogrlice, narukvice i prstenje kako ne biste stekli kontraefekat.

Postoji pravilo da je često manje jednako više i da ćete mnogo bolji utisak steći ako odaberete jednostavan nakit koji neće biti upadljiv, ali će biti dovoljan da ulepša ceo stajling i doprinese celokupnom, pozitivnom utisku kod poslodavca.

Vaš stav i način na koji nosite odeću je najvažniji

Na kraju, ali možda i najvažnije, jeste vaš stav i način na koji ćete izneti vašu odevnu kombinaciju. Neke osobe u najelegantnijim i najkvalitetnijim odevnim komadima mogu da izgledaju jako nesigurno, ukoliko ne umeju na pravi način da ih nose.

S druge strane, osobe koje se jednostavno obuku, a plene nekom unutrašnjom energijom i samopouzdanjem, uvek će izgledati bolje i sigurnije. Iz tog razloga, pored odabira adekvatne odeće za razgovor za posao, maksimalno se trudite da to iznesete na pravi način.