SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O DELTA SOJU: Obratite pažnju na OVE simptome

U Srbiji je kod dvoje građana potvrđen delta soj virusa korona, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Pixabay.com

Indijska, zaraznija varijanta otkrivena je kod dvoje državljana Srbije koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

Dvoje zaraženih nisu vakcinisani. Reč je o mlađim osobama.

Delta soj pojavio se u Indiji i dobio je naziv “dupli mutant”. Izazvao je razorni pandemijski talas, koji je pogodio tu zemlju tokom proleća. Sve više zemalja u svetu odlaže ukidanje mera ili uvodi nove, u strahu upravo od ovog soja.

Koji su simptomi?

Doktor Milanko Šekler, virusolog, napominje da delta soj uzrokuje drugačiju kliničku sliku:

– Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa- prenose “Novosti”.

Kako se zaštititi?

Najefikasnija zaštita su, podseća, vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

– Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske – kaže dr Šekler.

– To je veliki problem, pogotovo za nevakcinisane koji su na najvećem udaru novog soja. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što pre, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svedoči primer Velike Britanije, gde je 80 odsto građana primilo prvu dozu cepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100.

Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen, kako upućuje dr Šekler, jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou.