Sve što vas zanima o studiranju u Nemačkoj

Kada govorimo o školstvu, naročito o visokom obrazovanju koje ima dugu tradiciju i ugled, ne možemo, a da ne spomenemo Nemačku. Najstariji nemački univerzitet osnovan je još u 14. veku, u pitanju je Univerzitet u Hajdelbergu. Danas Nemačka ima više od 300 visokoškolskih ustanova. Trećina njih su univerziteti, nešto više od toga ima stručnih škola sa praksom, a ostalo su muzičke i druge umetničke više škole.

pixabay.com

Većina univerziteta bavi se prirodnim naukama u okviru kojih možete naći mnogo studijskih grupa. Stručne škole odlično su povezane sa različitim preduzećima pa samim tim nude praksu koja je neophodna. U ovim školama akcenat je na praktičnim znanjima i veštinama. Umetničke škole nude širok spektar studijskih programa za različite umetnosti: slikarstvo, muzika, dizajn, gluma, režija, moda, mediji… Naravno, kao i svuda u svetu prijemni ispiti za ove škole specifični su i zavise od ,,izabranog predmeta“.

Državnih fakulteta ima mnogo više nego privatnih i može se reći da je po pitanju finansiranja obrazovanje dostupno skoro svima.

Sve navedeno odnosi se na nemački sistem visokog obrazovanja, a koje su prednosti i mane za naše državljane koji žele tamo da studiraju saznaćete čitajući dalje informacije.

Kako dobiti studentsku viza za Nemačku?

Ukoliko želite da studirate u ovoj zemlji, biće vam neophodna studentska viza za Nemačku. Ona se traži za sve studente koji dolaze iz non eu zemalja, dakle obavezna je i za naše buduće studente. Ovo je prvi korak ka studijama u Nemačkoj.

Elektronskim putem zakazuje se termin za izdavanje vize, koju zdaje Ambasada Savezne Republike Nemačke, a podnosite je pod kategorijom Stručno obrazovanje i usavršavanje (Aus-Fortbildung).

Uz zahtev morate imati i dokaz o dovoljnom iznosu novca kojim raspolažete i koji je namenjen za život u Nemačkoj tokom studija. Za godinu dana taj iznos treba da bude oko 10000 evra. Dokaz o sredstvima može biti blokiran studentski račun sa tom sumom otvoren u nemačkoj banci, potvrda o dobijenoj stipendiji ili garantno pismo koje potpisuje zaposleno lice u Nemačkoj.

Na osnovu ovoga dobijate poziv u Ambasadu gde treba da dostavite preostalu dokumentaciju za studentsku vizu u Nemackoj. Pored prethodno navedenog i pasoša (plus fotokopije i biometrijske fotografije), biće vam potrebna potvrda o prijavi ili prijemu na studije, taksa za obradu vize, biografija, motivaciono pismo kao i potvrda o znanju jezika.

Ceo ovaj proces može biti otežavajuća okolnost, ali možete ga posmatrati i kao prvi korak ka daljem uspehu. Detaljniji spisak sa objašnjenjima možete pročitati i na zvaničnom sajtu Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Prednosti i mane studiranja u Nemačkoj

Nemački fakulteti omogućavaju kvalitetno, a besplatno obrazovanje, to je prva pogodnost studiranja u Nemačkoj. Zvanično besplatno ipak podrazumeva određene troškove. U samo jednoj nemačkoj pokrajini studenti iz zemalja van EU plaćaju školarinu, a u svim ostalim delovima Nemačke potrebno je platiti taksu koja iznosi oko 300 evra za jedan semestar.

Imajući u vidu sve navedene troškove, možemo reći da  za naše studente studiranje u Nemačkoj i jeste i nije besplatno. Sa druge strane, većih ili manjih troškova će biti gde god da studirate pa treba dobro razmisliti i prelomiti da li vam uslovi odgovaraju.

Saznajte dodatne informacije o studentskom životu u Nemačkoj, troškovima studiranja, smeštaju, i drugo.

Znanje nemačkog jezika

Na kraju, ali nikako najmanje važno jeste koliko dobro znate nemački jezik. Internacionalni programi studija na engleskom postoje, ali su i dalje u manjini. Zato je znanje nemačkog preduslov za studiranje. Već je rečeno da se potvrda o znanju nemačkog traži  u prijavi za studentsku vizu. Kriterijumi su ovde veoma visoki i traži se C1 ili C2 Goethe sertifikat.

Ukoliko jezik znate, ali nemate dokaz potrebnu dokumentaciju možete dobiti polaganjem jednog od dva ispita. Prvi je DHS ispit nemačkog jezika za strane studente na kome je neophodno da imate DHS-2 nivo znanja. Polaganje ovog ispita organizuju univerzitetu. Drugi je TestDaf čije se polaganje šest puta godišnje organizuje i u Srbiji. Na njemu je potrebno postići TDN4 nivo znanja.

Priznavanje diploma

Sistem bodovanja i ocenjivanja znanja u nemačkim školama razlikuje se od našeg. U Nemačkoj postoji određeni kriterijum na osnovu koga se može ili ne može upisati fakultet, takozvana dozvola za upisivanje studija (Hochschulzugangsberechtigung ili skraćeno HZB). Nemački učenici moraju da završe gimnaziju i da polože maturski ispit da bi je dobili.

Za naše učenike i studente (koji upisuju dalje usavršavanje) potrebno je ,,prevesti“ diplomu. U jedinstvenoj anabin bazi podataka možete proveriti kako se vrednuje vaša diploma, da li omogućava direktan upis ili ne. Ukoliko to nije slučaj, morate prvo proći ,,nultu godinu“ (Studienkolleg) na kojoj ćete se pripremiti za prijemni ispit. Naše gimnazije recimo omogućavaju direktan upis, nije neophodno proći ,,nultu godinu“.

Master studije, stipendija

Pored osnovnih, u Nemačkoj možete upisati i master studije, a postoji i mogućnost dobijanja stipendije, koju dodeljuje DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst) i za stipendiju možete aplicirati i iz Srbije. Uz sve papirološke zavrzlame, ako ste zaista spremni da studije završite u Nemačkoj, dobićete mogućnost za dobro zaposlenje na tržištu koje je jedno od najplaćenijih.