SVE ŠTO ZNAMO O NOVOJ VLADI: Najveće iznenađenje je jedan visoki funkcioner koji ostaje BEZ MINISTARSKE FOTELJE

Nova Vlada Srbije biće vremenski oročena i radiće najkasnije do 3. aprila 2022. godine kada će biti održani novi izbori, rekao je juče predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić. Najavio je da će konačan sastav kabineta u Nemanjinoj 11 biti poznat posle sednice Predsedništva SNS-a i da postoji još nekoliko dilema.

Vlada Srbije
Dnevno.rs/Kolaž

U međuvremenu mediji spekulišu o mogućim ministrima. Šta do sada znamo o kadrovskim rešenjima u novoj Vladi?

Drugi mandat Ane Brnabić

Ana Brnabić je mandatarka za sastav novog kabineta. Najavila je da će vlada biti koaliciona i da će u njoj učestvovati SPS i SPAS. Kako je rekla, u vladi će biti novih ljudi, a konačan sastav znaće se u nedelju.

Dačić prelazi u Skupštinu

Dosadašnji ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić sigurno odlazi iz Vlade i ovo je po mnogima bilo najveće iznenađenje obraćanja predsednika sinoć. On će biti na čelu republičkog parlamenta.

Selaković ministar spoljnih poslova?

Mediji su juče javili da bi generalni sekretar predsednika Nikola Selaković mogao da zauzme mesto šefa diplomatije. Ana Brnabić sinoć na RTS-u nije želela da komentariše medijske navode, ali je istakla da bi volela da osoba takvog kalibra bude u Vladi.

“Znam da je Selaković bio dobar ministar pravde, znam da govori dva svetska jezika i volela bih da bude u mom kabinetu”, rekla je Brnabićeva.

Mali ostaje zadužen za finansije

Siniša Mali je potvrdio da će ostati na čelu Ministarstva finansija istakavši da je to za njega velika čast i odgovornost.

Mesto za SPAS, ali ne za Šapića

Jedno mesto u novom kabinetu pripašće SPAS-u, ali ne i Aleksandru Šapiću. On je otkrio da neće ući u Vladu, i da će ministar iz redova Srpskog patriotskog saveza biti muškarac. Nije poznato o kom resoru je reč.

Rotacija Stefanovića i Vulina?

Pojedini mediji su pisali da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin mogli da zamene resore. Upitan da li je jedna od nedoumica ministarstvo unutrašnjih poslova predsednik Vučić je rekao da će Nebojša Stefanović raditi važan posao u sektoru bezbednosti, ne precizirajući o kojoj je poziciji reč.

Dva nova ministarstva

Sasvim je izvesno da će biti formirana dva nova ministarstva. I mandatarka i predsednik su najavili resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Više žena i nova lica

Predsednik je savetovao mandatarki da se u novoj vladi nađe najmanje 50 odsto žena, tako da bi trebalo sigurno očekivati njihovo veće učešće. Ana Brnabić je najavila i “značajan broj novih ljudi”.

Nepoznat status manjina

Mandatarka je rekla da je manjinskim strankama uputila otvoren poziv da učestvuju u novoj vladi, ali se ne zna koje manjinske partije su to prihvatile. Predsednik Vučić je juče govorio o većoj zastupljenosti manjina u vladi pominjući mesta državnih sekretara.loading...