SVE ZBOG TEHNIČKIH PROBLEMA? Predstavnici Srba sedeli u skupštini Kosova dok je odavana pošta pripadniku OVK

Isa Mustafa
Beta

Poslanici Srpske liste danas su u znak protesta napustili sednicu Skupštine Kosova, jer im je isključen prevod, pa su ostali u sali u trenutku kada je kosovska skupština odavala poštu preminulom haškom osuđeniku Haradinu Balji i najavili da se neće vraćati u parlament dok se ne reši pitanje načina rada i odnosa prema predstavnicima Srba.

 

Ranije danas mediji su preneli da je preminuo Haradin Balja, jedini pripadnik OVK koga je Haški sud osudio za ratne zločine.

Naši poslanici su, naravno, pošto su shvatili šta se dogodilo, demonstrativno napustili sadnicu parlamenta, a to su učinili i novinari srpskih redakcija, kojima takodje nije bilo omogućeno da na svom jeziku prate dešavanja u sali – navodi se u saopštenju Srpske liste i ocenjuje da ne samo da nije poštovana ravnopravnosr srpskog jezika, već da je cilj “primitivne političke diverzije” bio vredjanje srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika.

Kako se navodi da poslanici Srpske liste nikada neće odavati poštu “ubicama srpskih očeva, majki i dece”, a da bi danas “eksplicitno i gromoglasno” izrazili protest da su bili informisani o nameri skupštinskog rukovodstva i da bi spečili “ovakav javni šamar srpskom narodu i ponovno ubijanje srpskih žrtava”.

Neshvatljivo je da u Evropi danas jedna institucija koja se očigledno lažno predstavlja kao demokratska odaje počast ratnom zločincu i teroristi, kao što je sramno i izvrgavati demokratiju ruglu i poslanike jedne poslaničke grupe na prevaru zadržati u sali uskraćivanjem prevoda – navodi se u saopštenju Srpske liste.

Haški sud osudio je Balju 2005. godine na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja i ubistva zatvorenika u logoru Lapušnik 1998. i 1999. godine. Presudom tog suda, utvrdjeno je da je Balja lično učestvovao u mučenju jednog i ubistvu devetorice zatvorenika. Balja je 2013. prevremeno pušten na slobodu, a umro je u svojoj kući nedaleko od Glogovca.loading...