Sve žene strahuju od toga: Ova majka uzela je EPIDURAL i ostala NEPOKRETNA, pročitajte njenu priču

Serina
Twitter/@sherinasinna_

Taj 29. avgust 2014. godine trebalo je da bude najsrećniji dan u životu Irum Jete (34). Donela je na svet prelepu, zdravu devojčicu. Ona i njen suprig Adam (37) bili su u suzama od sreće kada je ćerka prvi put zaplakala, a onda je, nekoliko sati kasnije, sreća prerasla u pravu agoniju.

Zbog komplikacije prilikom epiduralne anestezije, Irum je ostala paralizovana od karlice na dole, i danas živi u invalidskim kolicima, nadajući se da će iscrpljujućim petočasovnim vežbama koje radi svakodnevno uspeti ponovo da stane na noge.

– Porođaj je sam po sebi bio predivno iskustvo. Nakon toga sam bila u euforiji! A kada je Adam uzviknuo “Devojčica je”, oboje smo bili u suzama od sreće – priseća se Irum, koja se porodila u jednoj bolnici u Londonu. Tada nije mogla ni da sanja da će ostatak života provesti u kolicima.

Prvi znaci sumnje su se javili nekoliko sati posle porođaja, kada je anestezija već trebalo da popusti, a ona još uvek nije osećala noge. Požalila se doktorima, ali su joj rekli da je to sasvim normalno i da nema razloga za brigu. Tek oko pet popodne sledećeg dana, kada Irum još uvek nije mogla da pomeri ni prst na nozi, lekari su zaključili da joj je potreban skener.

Irum je u 20. godini imala operaciju presađivanja srčanog zaliska, i zbog otga su je doktori posavetovali da prilikom porođaja uzme epidural, kako bi se smanjio stres na srce. Nije se protivila, jer je reč o veoma čestom, rutinskom zahvatu prilikm kog se anestezija ubrizgava u kičmu, i skoro nikad nema komplikacija.

Ključna reč je “skoro”, u šta se ova mlada mama ubrzo uverila.

– Doktori su se odjednom uspaničili kada su videli da još uvek ne može da se pomeri i prevezli su je u drugu bolnicu Londonu – priseća se Adam. Tamo su, nakon niza ispitivanja, zaključili da je prilikom davanja epiduralne anestezije došlo do veoma retke komplikacije, kada je nastao krvni ugrušak koji pritiska kičmenu moždinu. Odmah su je prebacili u operacionu salu i operisali je, kako bi se smanjio pritisak.

Operacija joj je spasila život, ali je ipak ostala paralizovana. Danas, 20 meseci kasnije, još uvek je u kolicima i svakodnevno radi vežbe, u nadi da će ponovo stati na noge. Irum je radila kao naučnica u laboratoriji, ali je morala da da otkaz jer je bilo nemoguće da nastavi da se bavi ovim poslom iz kolica.

– Ovo je velika borba. Svakodnevno osećam jak bol i nisam dovoljno sigurna da sama napustim kuću u kolicima. Ponekad se osećam potpuno bezvredno. Još uvek nisam provela ni minut nasamo sa mojom ćerkom – priča hrabra Irum.

Ona i njen suprig su unajmili tim vrhunskih advokata koji pokušavaju da otkriju da li je bolnica kriva za njeno današnje stanje. U međuvremenu, Irum radi vežbe i skuplja novac za novu terapiju koja će joj možda omogućiti da jednog dana stane na noge.