Drugari braće Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića iz Trske, koji su se 11. septembra utopili u Srebrnom jezeru, za nesreću su optužili vlasnike kobne pedaline Dragana (64) i Milinu Stanković (63) iz Niša. Oni su navodno dečake ubedili da rentiraju plovilo tako što su spustili cenu sa 500 na 300 dinara, a uz sve to, dozvolili su da se na njega popne više dečaka nego što je predviđeno.

Kako pišu “Večernje novosti”, deca su svedočila kako su iznajmila dve pedaline, crvenu i plavu. Stefan i Nikola bili su na crvenoj, sa još tri druga – M. P., M. R. i P. M., što znači da ih je bilo petoro, iako je pedalina predviđena za četvoro. Dok su prolazili pored obale, dečake su vlasnici crvenih pedalina dozivali i ubeđivali da svrate i provozaju se.

 
– Pošto su deca bila neodlučna, Dragan i Milina su ih ubedili tako što su im cenu sa 500 smanjili na 300 dinara za sat vremena vožnje. Pritom, niti su ih pitali da li znaju da plivaju i koliko imaju godina, niti su im dali zaštitne prsluke – rekao je izvor “Novosti” iz istrage.

On dodaje da su dečaci ispričali da kad su svi, kada su se našli blizu suprotne obale jezera, sišli su u jezero i kupali se.

U vodu dubine oko pet metara, sišla su i braća Stefan i Nikola, ali su se u njoj držali za pedalinu, jer nisu znala da plivaju. Posle kupanja, pošto su se dečaci vratili na pedalinu i počeli da se oblače, niko nije primetio da je Nikola, koji je stajao na prednjoj strani pedaline, skliznuo u vodu.

– Dečaci su odjednom čuli Stefana kako viče “Ljudi, Nikola se davi!” i videli ga kako skače za bratom u vodu. Za Stefanom je skočio i njegov drug M. P. i pokušao da im pomogne, ali braća su već potonula – priča izvor “Novosti”.

Kad su videli da su im drugovi potonuli, dečaci su počeli da vrište i zovu u pomoć trenera, koji je sedeo u kafiću sa direktorom i vozačem. Trener je odmah skočio u vodu i krenuo ka njima, kao i jedan čovek koji se vozio na pedalini, ali su deca bili predaleko i kasno su stigli. U svojim izjavama pred tužiocem, svi dečaci su rekli da su im direktor i trener zabranili kupanje, ali da im vožnju pedalinama nisu spominjali, izuzev jednog dečaka, koji je rekao da su im oni dali dozvolu za vožnju.

Braća Stefan i Nikola utopila su se nakon igranja fudbalske utakmice protiv FK Pinkum iz Velikog Gradišta, na koju su došli sa još 12 drugara, direktorom OŠ “Karađorđe” iz Rače Zoranom Jovanovićem i trenerom Markom Glišićem. Dva dana nakon tragedije uhapšeni su i pritvoreni direktor, trener i vlasnici pedaline, zbog sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte bezbednosti, za koje sleduje kazna od jedne do osam godina zatvora.

PRIDRUŽILI SE KRIVIČNOM GONjENjU

Razgovor sa dečacima obavljen je u Rači, jer su roditelji prethodno odbili da ih dovedu u Veliko Gradište, pravdajući se da žele da ih poštede stresa i da nemaju novac za prevoz. Pre njih, tužilac je obavio razgovor sa roditeljima stradalih dečaka, koji su se izjasnili da se pridružuju krivičnom gonjenju osumnjičenih i da će od njih tražiti odštetu. Saslušan je i vlasnik druge pedaline, na kojoj su se vozila petorica dečaka i sa koje niko nije stradao.

U tužilaštvu u Velikom Gradištu kažu za “Blic” da je pritvor za osumnjičene za ovu tragediju ukinut jer više ne postoji mogućnost da mogu da utiču na svedoke.loading...