Švedska planira da smesti migrante na LUKSUZNI KRUZER

Izbeglice
Beta

U nastojanju da se izbori sa prilivom migranta, Švedska planira da smesti gotovo 1.800 izbeglica na jedan kruzer.

 

Reč je o luksuznom putničkom brodu “Oušen gala” američke čarter kompanije “Ju-es šipmenadžers”. Izgrađen je 1982. godine a zatim pretvoren u hotel na vodi usidren u jednoj luci na Baltičkom moru.

 
U toku su pregovori sa švedskom Agencijom za migracije koja će čarter kompaniji plaćati 48 evra po putniku.

NESLANA ŠALA ILI POTEZ OČAJNICE: Ova devojka ne bira način da sačuva dečka od drugih žena (FOTO)

– Kompanija treba da nađe luku u kojoj će brod biti smešten a treba izvršiti i procenu kako bi se proverilo da je u skladu sa bezbednosnim i smeštajnim standardima – izjavila je portparolka Agencije za migracije Aleksandra Elias, prenosi AFP.

Čarter kompanija želi da usidri brod u Hernoesandu, luci oko 400 kilometara severno od Stokholma ali lokalne vlasti se tome protive, zvanično “iz administrativnih razloga”.

Švedska pokušava da nađe prostor za 163.000 tražilaca azila koji su prošle godine stigli u okviru izbegličkog talasa koji je preplavio Evropu.

Zbog nestašice ležaja u migrantskim centrima, hiljade ljudi su smešteni u crkvama, džamijama, gimnastičkim salama i centrima za evakuaciju.

VIDEO: Ovaj glumac umesto prstiju na levoj šaci ima NOŽNE PRSTE, i kaže da mu je od tada sve krenulo kako treba

– Situacija je još uvek napeta. U 2016. godini biće nam potrebno još 20.000 do 30.000 kreveta – rekla je Elias.

Priliv izbeglica u Švedsku je znatno smanjen nakon što je Stokholm ponovo uspostavio povremene granične kontrole u novembru.