“SVEMIRSKI NINDŽA”: Radila je što NIJEDAN MUŠKARAC NIJE SMEO i postala inspiracija za sve žene kojima kažu – NE MOŽEŠ

Pegi Vitson (58), rekorder astronaut američke svemirske agencije NASA otišla je danas u penziju, nepunu godinu nakon što se vratila sa svog poslednjeg i najdužeg putovanja u svemir.

Wikipedia

Pegi Vitson je u svemiru provela više dana nego bilo koji Amerikanac – 665 dana u tri leta a i najiskusnija je žena svemirski šetač na svetu.

Pegi Vitson je i prva žena koja je komandovala Internacionalnom svemirskom stanicom, dva puta, i najstarija je žena koja je letela u svemir.

Osim toga, Vitsonova koju kolege astronauti zovu “svemirski nindža”, i jedina je žena koja je bila komandant astronautskog tima NASE u kome dominiraju muškarci.

Pegi je 23. maja 2017. pretekla sunarodnicu Sunitu Vilijams po ukupnom trajanju sprovedenih svemirskih šetnji. Zaključno sa svojim desetim izlaskom u otvoreni svemir Pegi je akumulirala preko 60 sati, čime je dospela na treće mesto u istoriji. Ispred su samo kolege Majkl Lopez-Alegrija i Anatolij Solovjov.

Ova 58-godišnja biohemičarka koja je odrasla u Ajovi, ušla je u NASU kao istraživač 1986. da bi deset godina kasnije, 1996, postala astronaut.

Administrator NASE Džim Bridenštajn je Vitsonovu nazvao inspiracijom, ističući njenu posvećenost nauci, istraživanju i otkrićima, dok Brajan Keli, direktor u Džonson spejc centru u Hjustonu ističe da je ona postavila “najviše standarde u svemirskim operacijama koje izvode ljudi”.