Mislite da se samo Beograđani švercuju? Evo KAKO TO RADE ZAGREPČANI!

Zagreb
Wikipedia/Roberta F.

Mnogo je švercera i još više opravdanja za to u poslednje vreme. I dok jedni opravdavaju neplaćanje karte u GSP-u, drugi se nad tim zgražavaju, a treći tvrde da to tako nešto "postoji samo kod nas"! Da ovo poslednje baš i nije istina pokazuje nam ovaj primer iz Zagreba.

 

Rešeni da proverimo da li je istina da se samo u Srbiji ljudi švercuju ili se to dešava i u regionu, ekipa Dnevno.rs prošetala je zagrebačkim ulicama  u potrazi za odgovorom na pitanje da li su Hrvati pošteniji kada je u pitanju “čekiranje” u gradskom prevozu.

Nije nam dugo trebalo da naiđemo na studentkinju Tihanu (23), koja je na pitanje da li se švercuje u javnom prevozu, kao “iz topa” odgovorila potvrdno.

– Da, ja se švercujem kad god se vozim autobusom. Studentkinja sam i pre ću pare potrošiti na nešto drugo, nego da kupim kartu za prevoz – iskreno odgovara ova devojka.

Jedna pojedinačna karta u vozilima zagrebačkog ZET-a košta 10 kuna. Tihana kao studentkinja bi mogla da izvadi i mesečnu kartu po povlašćenoj ceni za koju bi morala da izdvoji 100 kuna, ali smatra da je i to previše i taj novac radije troši negde drugde.

Ova mlada  Zagrepčanka kaže da ima dosta kontrolora koji ordiniraju po javnom prevozu, ali da ona uvek ima način da se opravda.

– Ima dosta kontrolora na dnevnom nivou u skoro svakom prevozu, ali bez obzira na to ja se uvek vodim parolom “snađi se” – objašnjava ova studentkinja.

 

Naša sagovornica otkriva da postoji mnogo opravdanja kojima se koristi, a koja “uglavnom prolaze”.

Koristim se klasičnim izgovorima kad naiđe kontrola – nisam stigla da kupim kartu, ovo mi se dešava prvi put, vozim se samo jednu stanicu… Takođe često kažem da sam ušla na zadnja ili srednja vrata i da od gužve još nisam stigla do vozača – ističe je Tihana i dodaje da često koristi i svoj šarm.

Ipak, ne polazi joj često za rukom da šarmira kontrolore, ali to ne znači da je ikad platila kaznu.

– Nikad nije došlo dotle da platim kaznu, uvek se snađem. Uostalom, da bi mi naplatili kaznu, treba im moja lična karta, a ja im je nikad ne dam, jer nemaju pravo da mi je traže. To mogu samo uz policijsku asistenciju –  oštro komentariše ova mlada devojka prepričavajući situaciju koja u mnogome podseća na scene koje svakodnevno viđamo u beogradskom GSP-u i našim “ridžovanima”.