SVESNO ŽRTVOVAO LJUDE! Otkriveni jezivi mejlovi vodećeg epidemiologa

Švedska strategija za borbu protiv epidemije koronavirusa naišla je na nove kritike nakon što su procureli mejlovi koji su otkrili da je vodeći epidemiolog ove zemlje Anders Tegnel pitao da li bi veća smrtnost među starijim ljudima bila prihvatljiva ako bi dovela do bržeg sticanja imuniteta stada.

Mejl
Pixabay.com

Nagađanja o stavovima vodećih švedskih stručnjaka za javno zdravstvo dodatno su se intenzivirala nakon što se ispostavilo da je Tegnel, arhitekt strategije za borbu protiv koronavirusa obrisao neke svoje mejlove.

Tegnel je više puta ponovio da vladin cilj nije brzo razvijanje imuniteta krda, već usporavanje širenja virusa kako bi se zdravstveni sistem mogao efikasno nositi s epidemijom, piše Gardian, a prenosi Avaz.

Ali, mejlovi do koje su švedski novinari došli pomoću Zakona o pravu na pristup informacijama pokazuju da je Tegnel o imunitetu stada kao cilju govorio još sredinom marta, nekoliko dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa.

U jednom razgovoru Tegnel je svom kolegi Miki Salminenu i direktoru Švedske nacionalne zdravstvene agencije (FHM) prosledio mejl penzionisanog doktora koji navodi da se protiv epidemije može boriti tako da se zdravim ljudima dopusti da se u kontrolisanim uslovima namerno zaraze virusom.

Škole treba da ostanu otvorene kako bi se brže stekao imunitet stada” komentarisao je Tegnel.

Salminen je odgovorio da je Finska agencija za zdravstvo to razmotrila, ali da je odustala jer će “deca širiti infekciju drugima”.

Finski model sugerisao je da bi zatvaranje škola moglo da uspori širenje virusa među starijom populacijom za otprilike 10 posto. Na to je Tegnel odgovorio:

Moglo bi se isplatiti za 10 posto?”

Tengel je u više navrata tvrdio da deca uglavnom imaju blaže simptome virusa, te da ga ne šire u velikoj meri. Negirao je da su vlasti odlučile ostaviti škole otvorenima kako bi se ostvario imunitet stada.

Komentarisao sam mogući učinak, a ne očekivani koji je bio deo procene prikladnosti mere. Stoga, držanje škola otvorenima kako bi se stekao imunitet stada nikada nije bilo važno”, rekao je Tegnel Emanuelu Karlstenu, novinaru koji je došao do mejlova.

Švedska je potom zatvorila škole za sve učenike starije od 16 godina, ali ih je ostavila otvorene za mlađe učenike a takođe je insistirala na klasičnoj nastavi. Sve porodice koje su ostavljale decu kod kuće prijavljivane su socijalnim službama i prećeno im je kaznama. Vlada je takođe zabranila okupljanja više od 50 osoba, ali je zatražila i da se ljudi kod kuće i na poslu drže distance te da rade od kuće kad god je to moguće. Distanciranje nije bilo naređeno. Prodavnice, kafići, restorani i teretane ostali su otvoreni.

U mejlovima je otkriveno da je Tengel zamolio jednog od svojih prethodnika Johana Gieseckea da izradi model koji bi pokazao šta bi se dogodilo kada bi se virus pustio da slobodno kola stanovništvom.

Dnevne novine Aftonbladet pišu da je Tegnel obrisao nekoliko mejlova iz perioda od januara do aprila. Tegnel je u tom periodu poslao više od 200 mejlova, a njima su temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama novinari mogli da pristupite. Aftonbladet tvrdi da su se u obrisanim mejlovima nalazili delovi njegovih razgovora sa zvaničnicima vlade, zdravstvenim stručnjacima i Gieseckeom. Ali nije jasno kada su tačno mejlovi obrisani.

Iz Agencija za javno zdravstvo tvrde da ne čuvaju sve mejlova te da neki nedostaju zato što ih je neki od zaposlenih obrisao.

Brišem puno mejlova koje ne smatram dovoljno relevantnima da bih ih sačuvao”, rekao je Tegnel.

Iako su švedski model kritikovali mnogi stručnjaci, Tengel je tvrdio kako je ovaj model dobra priprema za drugi talas epidemije.

Broj zaraženih u Švedskoj stabilno pada od juna. Zemlja je zabilježila 84.294 slučaja zaraze koronavirusom i 5.783 smrtna slučaja. Pa iako je broj preminulih na milion stanovnika u Švedskoj je veći nego u drugim nordijskim zemljama, manji je od onih koje su uvele karantine poput Velike Britanije, Španije i Italije.

Vlasti su procenile da se 40 posto stanovnika Stokholma do maja zarazilo koronavirusom, međutim studije su pokazale da sticanje imuniteta staza nije ni “na vidiku”. Iako se većina Šveđana zalaže za odgovorniju politiku koja uključuje obavezno nošenje maski i pridržavanja mera distance Tegnel se protivi tome da maske budu obavezne u školama.loading...