SVET NA IVICI: Britanija dala zeleno svetlo za VOJNU AKCIJU U SIRIJI, Tramp još NIJE DONEO ODLUKU, evo ŠTA ČEKA

Donald Tramp
Beta/AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Donald Tramp koji je kasno sinoć okupio svoj tim za državnu bezbednost, još nije doneo odluku o mogućoj vojnoj akciji u Siriji koja bi bili odmazda za napada u gradu Dumi gde su sirijske vlasti, kako tvrde zapadne zemlje, koristile hemijsko oružje.

 

– Još nije doneta konačna odluka – rekla je potparolka Bele kuće Sara Sanders i dodala da Tramp nastavlja konsultacije s britanskom premijerkom Terezom Mej i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Britanska vlada je sinoć potvrdila da su se Tramp i Mej u razgovoru telefonom složili da upotreba hemijskog oružja ne može da ostane bez odgovora.

Makron je neodređen o datumu eventualne vojne operacije, ali tvrdeći da postoji dokaz o umešnosti sirijskih vlasti u napadu u Dumi gde je poginulo više od 40 ljudi.

Rusija, saveznica rukovodstva Sirije, zatražila je za danas sednicu Saveta bezbdnosti UN o tom slučaju i dodala da je prioritet izbeći direktan vojni sukob SAD i Rusije u Siriji.

Stručnjaci međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštili su da sutra počinju istragu mestu napada u Dumi o potencijalnoj upotrebi takvog oružja, a za ponedeljak je zakazan sastanak o tome u sedištu te organizacije u Hagu.

Britanska vlada dala je sinoć “zeleno svetlo” premijerki Terezi Mej da se priključi eventualnoj vojnoj akciji SAD i Francuske zbog hemijskog napada u Siriji.

Kabinet Tereze Mej je na dvočasovnoj sednici podržao njen plan da sarađuje sa SAD i Francuskom na “koordinisanju međunarodnog odgovora”, ali nisu objavljeni podaci o eventualnim vojnim akcijama u Siriji.loading...