SVET STRAHUJE ZA SUDBINU DEČAKA: Moraju naučiti da plivaju i rone, a izlazak će trajati satima! (VIDEO)

Spasioci traže najefikasniji način da izvuku dvanaest dečaka i njihovog trenera koji su već 12 dana zarobljeni u pećini na severu Tajlanda. Zvaničnici kažu da je važno da su svi dobro, a kada budu sto odsto sigurni da nema rizika za dečake, počeće akcija spasavanja.

Beta

Pozdravi, poneki osmeh i kratke poruke zarobljenih dečaka od 11 i 16 godina. Veruje se da su u pećinu ušli dok u njoj nije bilo vode, a onda su poplave blokirale ulaz.

Dečaci poručuju da su dobro i pozdravljaju svoje roditelje. Lekari su im sanirali manje povrede. Dobili su hranu, vodu.

Da bi ih ronioci izvukli, moraju da nauče da plivaju i rone, a za izlazak iz pećine na taj način treba im bar tri sata. Ili da sačekaju kraj kišne sezone i povlačenje vode, a to može da potraje nekoliko meseci.

Guverner pokrajine Čijang Rai, Narongsak Osotanakorn, kaže da neće pristupiti izvlačenju ako nije bezbedno.

– Potrebno je da budemo 100 odsto uvereni da nema rizika. Ne moraju svi da izađu istovremeno, jer su oni u različitom stanju, koje procenjujemo u svakom trenutku – ističe guverner Osotanakorn.

Pumpe danonoćno ispumpavaju vodu. Ispred pećine poznate kao “Lavirint” uvežbavaju se spasilački timovi. Rodbina i prijatelji prate sve što se unutra dešava.

Majka dečaka ističe da je “ostala bez teksta” i zahvaljuje svima koji pomažu. “Jedva čekam da zagrlim svog sina. Nedostaje mi”, kaže druga majka.

Ceo Tajland se moli da dečaci ugledaju svetlost dana. I svi gledaju u nebo, jer su najavljene nove padavine. Sezona kiša je tek počela.