Američki ministar odbrane pod Obaminim pritiskom morao da podnese ostavku

Sekretar odbrane SAD Čak Hejgel podneće ostavku, kako danas navodi list Njujork tajms na svom sajtu, 'pod pritiskom', a predsednik Barak Obama trebalo bi da objavi tu vest kasnije danas u Beloj kući.

Obama je, kako navodi taj list, doneo je odluku da zatraži ostavku svog ministra odbrane, jedinog republikanca u državnom bezbednosnom timu, u petak posle niza sastanaka u protekle dve nedelje, naveli su neimenovani visoki zvaničnici SAD.

Ti izvori rekli su da Obamima odluka da smeni Hejgela (68) predstavlja “priznanje da pretnja koju donosi Islamska država zahteva drugačije sposobnosti od onih zbog kojih je sekretar odbrane doveden na tu funkciju”.

Hejgel je postavljen kako bi upravljao povlačenjem vojske SAD iz Avganistana i smanjenjem budžeta Pentagona u vreme mera štednji.

– Ipak, narednih nekoliko godina zathevaće se drugačiji fokus – rekao je neimenovani izvor iz administracije.

On je, navodi Njujork tajms, insistirao da Hejgel nije otpušten i da je sam pokrenuo razgovore sa predsednikom o svojoj budućnosti, a dvojica zvaničnika zatim su se zajednički dogovorila da je vreme da on napusti dužnost.