Američki obaveštajci: ‘Avion oboren greškom’

Istaknuti američki obaveštajci saopštili su da nemaju dokaze o direktnom učešću ruske vlade u vezi sa obaranjem aviona 'Malezija erlajnsa'.

Oni su naveli da su letelicu najverovatnije greškom oborile proruske snage u Ukrajini.

Putnički avion najverovatnije je oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, koju su ispalile proruske snage na istoku Ukrajine, naveli su američki obaveštajci, ocenjujući da je Rusija odgovorna za “stvaranje uslova” koji su doveli do obaranja aviona.

Američki obaveštajci, koji nisu želeli da budu imenovani, naveli su da su Rusi naoružavali proruske snage na istoku Ukrajine, ali da nemaju direktne dokaze da je raketa ispaljena sa ruske teritorije.

Ostaje nejasno “ko je i zašto povukao obarač”, dodali su američki obaveštajci.

Oni su naveli i da ne znaju da je neko od Rusa bio na mestu lansiranja rakete, prenela je agencija AP.

Zvaničnici smatraju da je najverovatnije objašnjenje da je avion oboren greškom i da je raketu ispalila “slabo obučena grupa”.

Oni su podsetili na prethodne incidente u kojima su i ruske i američke snage greškom oborile civilne avione.

Sovjetski bombarder je 1983. godine greškom oborio korejski avion, a američka mornarica je 1988. godine greškom oborila iranski putnički avion, prenela je agencija AFP.

Stejt department je nekoliko časova ranije najavio da će objaviti obaveštajne podatke, koji potkrepljuju tvrdnje Vašingtona da je avion “Malezija erlajnsa” u četvrtak oborila raketa ispaljena sa dela teritorije Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Predstavnica za medije Stejt departmenta rekla je novinarima da SAD veruju da je avion oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, ispaljena sa dela teritorije istočne Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Američki predsednik Barak Obama posetio je holandsku ambasadu u Vašingtonu, gde je otvorena knjiga žalosti za 298 žrtava nesreće, od kojih su 193 Holanđani.

SAD se neće zaustaviti dok se ne zadovolji pravda u slučaju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, naveo je Obama u knjizi žalosti.

“Rečima se ne može opisati tuga koju svet oseća zbog tog gubitka. Ona je još jača zbog dubokih prijateljskih veza naše dve zemlje”, napisao je Obama.

“Vezani tim prijateljstvom, nećemo se smiriti dok ne budemo sigurni da je pravda zadovoljena”, naveo je predsednik SAD.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je novinarima da Vašington ne vidi da je još postignut dovoljan nivo saradnje s međunarodnim istražiteljima zaduženim za istragu pada aviona.

Međunarodnim istražiteljima i dalje je potreban potpuno slobodan pristup mestu pada aviona, rekao je Ernest, pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga na istoku Ukrajine i to omogući.