AMERIKANCI PROTIV ZAŠTITE PALESTINACA: Stavili VETO na rezoluciju Ujedninjenih nacija

Savet bezbednosti
Beta

SAD su uložile veto na predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kojoj se poziva na zaštitu Palestinaca u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

Deset zemalja, među kojima su Kina, Francuska i Rusija glasale su sinoć u Savetu bezbednosti za rezoluciju koju je predložio Kuvajt. Četiri zemlje (Velika Britanija, Etiopija, Poljska i Holandija) su bile uzdržane, a SAD su bile protiv.

Neposredno posle tog glasanja Savet bezbednosti je odbacio odvojenu američku rezoluciju u kojoj se navodi da je palestinski Hamas odgovoran za nedavno nasilje u Pojasu Gaze.

Za tu rezoluciju glasale su samo SAD koje su i podnele tekst. Jedanaest zemalja je bilo uzdržano, a Kuvajt, Bolivija i Rusija glasale su protiv.

Pre glasanja za obe rezolucije američka ambasadorka pri UN Niki Hejli je objasnila da je rekla da je predlog rezolucije koju je podneo Kuvajt, i gde se osuđuje Izrael za nedavno nasilje na granici sa Pojasom Gaze “u velikoj meri netačan u predstavljanju nedavnih događaja”.

Hejli je već u četvrtak najavila da će sigurno uložiti veto na predlog rezolucije Kuvajta, koji predstavlja arapske zemlje u Savetu bezbednosti.

Najmanje 124 Palestinca ubijeni su od izraelske vatre od kraja marta, većina duž izraelske bezbednosne granice. Nije ubijen ni jedan Izraelac.

Da bi u UN bila usvojena rezolucija treba da dobije devet glasova od 15 članova Saveta bezbednosti i da nema veta nekog od pet stalnih članova SB – Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD.