Česi borbenim avionima snabdevaju Ameriku!

Češko preduzeće 'Aero Vodohodi' potpisalo je sa američkom kompanijom ugovor o prodaji 28 borbenih aviona L- 159 iz rezervi češke armije.

Češko preduzeće „Aero Vodohodi” potpisalo je danas sa američkom kompanijom Drejken Internešenel ugovor u prodaji do 28 nepotrebnih borbenih aviona L-159 iz rezervi Češke armije kao i sporazum o partnerskoj saradnji na tržištima Severne i Južne Amerike.

Drejken internešenel je privatna kompanija koja sarađuje sa vojnim vazduhoplovstvom i mornaricom SAD a češki avioni od kojih se svojevremeno očekivalo da će biti dobar izvozni artikal, služiće kao ciljevi za obuku američkih pilota.

Aero Vodohodi danas nije objavio po kojoj ceni prodaje konzervirane avione češke vojske ali nezvanično se pominje suma od 800.000 do 900.000 dolara po avionu. Češka armija je svojevremeno nabavila ukupno 72 aviona L-159 a platila je tada za njih dve milijarde evra u preračunu. Budući da ih ne koristi, održavanje armiju godišnje košta oko 400.000 evra u preračunu a izvozni poslovi nisu bili uspešni, Ministarstvo odbrane odobrilo je u ponedeljak da se avioni prodaju u SAD i po izuzetno nepovoljnoj ceni.

Češka armija se nada da će do jeseni Irak odlučiti da nabavi 15 čeških aviona tog tipa iz viškova češke armije a moguće tržište tražiće i u Latinskoj Americi.