Četvrta generacija blizanaca: Ovo se dešava jednom u četiri milijarde godina

Novorođene bebe Džesika i Klara pošle su stopama njihove majke Mel, kao i dede i prababe - svi su oni bili blizanci.

Mel Gvin (36), ponosna majka, kaže da je otkrila da nosi blizance u 12. nedelji trudnoće na redovnom pregledu. Ona je na ekranu ultrazvuka primetila još jednu glavicu.

– To je zaista bilo pomalo šokantno. Iako sam negde duboko u sebi znala da ćemo ili ja ili moja sestra Šeril imati blizance – kaže ponosna mama.

Ona dodaje da je prvo sumnjala da su zaista blizanci u pitanju, ali se na kraju oduševila kada je to potvrdila i doktorka.

– Radili su mi ultrazvuk i na ekranu sam videla nešto drugo što se nalazilo u uglu i pomislila sam da ne može biti ništa drugo osim još jedne bebe. Ali pomislila sam „Ne, ne budi luckasta”, ali onda je ona (doktorka) pomerila ultrazvuk, i izjavila „A imate i blizanca” – kaže Mel.

Devojčice, koje će se pojaviti u emisiji „One Born Every Minute” na britanskom Kanalu 4, rođene su pet nedelja prevremeno, a prve nedelje života su provele u posebnoj jedinici za negu beba. Sada imaju sedam meseci.

Ovaj obrazac blizanaca je počeo za Džesikinom i Klarinom prabakom, Džojs Gerad, koja je imala sestru bliznakinju po imenu Margaret. Džojs je zatim rodila Kevina i Kita, a Kevin i njegova žena su dobili Mel i Šeril.

Mel Gvin, menadžer školske kuhinje iz Bristola, se nada da će i njene devojčice razviti istu povezanost koju je ona razvila sa svojom bliznakinjom. Ipak, ona i njen suprug Kris su odlučili da ih neće oblačiti u istu odeću.

– Moja baka je uvek oblačila mene i sestru u iste stvari, i mi smo to mrzele. Nismo volele da budemo iste, jer smo mi dva odvojena ljudska bića – objašnjava majka.

Njih dve su od malena bile toliko povezane da su razvile veoma čudnu vezu, koja je karakteristična za blizance.

– Jednom se desilo da je Šeril već otišla u školu, ja sam bila bolesna, i probudila sam se i rekla mami „Želim da nosim grejače za noge”. Pitala me je zašto želim grejače ako ne mogu nigde da idem.

– Zato što Šeril nosi grejače, želim i ja da ih nosim – ogovorila sam. Ali ja sam spavala kada se ona spremala za školu, tako da nikako nisam mogla da znam – priseća se Mel.

Ona kaže da su se takve stvari dešavale, i da dan danas zna kada će sestra da je pozove telefonom.