Prvi simboličan potez nove grčke vlade na čelu sa premijerom Aleksisom Ciprasom je ponovno zapošljavanje 600 čistačica, koje je otpustila prethodna vlada Antonisa Samarasa.

Ciprasova vlada odlučila je da vrati na posao gotovo 600 radnica koje su protestovale od 2013, kada ih je, u okviru mera štednje, otpustila prethodna vlada, prenosi Al Džazira.
Vlada je, sa druge strane, odlučila da otpusti deo savetnika u ministarstvima.

– Jedan od naših prvih poteza će biti trenutno smanjenje troškova ministarstava. Recimo, smanjićemo broj savetnika, a taj rez u troškovima će omogućiti ponovno zapošljavanje čistačica u ministarstvima – rekao je novi grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

Grčka levičarska partija Siriza, koja je odnela ponudu na vanrednim parlamentarnim izborima, obećala je radikalne ekonomske promene i odustajanje od budžetske štednje, navodeći da će se boriti da grčki javni dug bude većim delom otpisan.

Svega nekoliko dana nakon izbora, medjutim, vrednost akcija grčkih banaka pala je 22 odsto, a troškovi na ime otplate kratkoročnih kredita porasli su 17 odsto.

Nemački ministar ekonomije, Zigmar Gabrijel, poručio je da je neispunjavanje obaveza koje je Atina preuzela u zamenu za pakete pomoći nezamislivo, jer gradjani evrozone imaju pravo da vide da se poštuju uslovi pod kojima je Grčka spašena od bankrota.

– Naš cilj mora biti da zadržimo Grčku u evrozoni, ali mora postojati i fer pristup prema našoj populaciji. Grčka ne može jednostavno izabrati šta želi, a šta ne, i očekivati od suseda da priskoče u pomoć – izjavio je Gabrijel.

Grčki partneri iz evrozone pozajmili su Atini skoro 200 milijardi evra u nekoliko faza, putem Evropskog fonda za finansijsku stabilnost i kroz bilateralne zajmove, pri čemu je doprinos Nemačke, kao najveće evropske privrede, bio najveći.loading...