Vreme u Parizu je poslednjih dana loše, ali to ne objašnjava zašto je poluprazna Ajfelova kula pred kojom obično stotine ljudi čekaju u dugačkom redu za liftove ka vrhu odakle puca pogled na čitav Pariz.

Od terorističkih napada pre desetak dana sa 17 žrtava i tri ubijena napadača, utanjila je poseta najposećenijoj atrakciji Pariza, te je mnogima čudan prizor gotovo praznog ogromnog betonskog trga pod kulom.

Svega nekoliko turista se danas fotografisalo pred Ajfelovom kulom, a samo dvojica dežurnih portretista su imala mušterije.

“Sasvim je pusto posle napada. Jedva iko uopšte svrati”, požalio se prodavac sendviča, Kamel Bugrab.

Dok turističke vlsti ne daju podatke o broju posetilaca posle napada, reporteri agencije AP su kod pariskih znamenitosti razgovarali s prodavcima i potvrdili pad posete.

Britanski student Erik Dejl, na grupnom putovanju, rekao je da jednog od njegovih drugova roditelji nisu pustili za Pariz, jer strahuju za njegovu bezbednost.

“I moji roditelji su bili nervozni, ali su na kraju odluku prepustili meni”, rekao je on.

Jedna od portparolki Ajfelove kule tvrdi da nema pada broja posetilaca u poređenju s lošim januarom 2014. godine, ali nema ni zvanične brojke. Ona se nada da će se situacija promeniti do kraja meseca.

Među hrabrijim turistima, neki kažu da im ne smeta dodatno prisustvo snaga bezbednosti. Sa 10.500 vojnika raspoređenih širom zemlje, od čega 6.000 u Parizu, operacija obezbeđivanja zgrada posle napada je najobimnija na francuskom tlu u novijoj istoriji.

Redovi su se skratili i u obližnjem Luvru.

“Za mene je to dobro jer nisam morao da dugo čekam” na ulazak u taj muzej, rekao je Gvatemalac Erik Velaskes ispred “Mona Lize” Leonarda da Vinčija.

“Ne mislim da turisti ne treba da dolaze. Video sam odgovor Vlade Francuske, i bio je veoma brz, veoma dobar. Osećam se bezbedno”, dodao je on.

Luvr je saopštio da je Ministarstvo prosvete obustavilo školske ekskurzije do Pariza, jer je u tom gradu od prošle nedelje na snazi “pripravnost za napad”.

U Luvr obično dnevno dođe po nekoliko stotina đaka, a pošto njih nema, redovi za ulazak su kraći. Takođe, sredinom januara je poseta obično manja jer su već otišli turisti koji su oko Nove godine došli u Pariz.

“Ovo je ionako loš deo sezone, tako da je teško utvrditi šta je uzrok pada posete – da li to što je januar, ili što je bilo napada”, saopštio je Luvr.

Dok teško naoružana policija prolazi ulicom, 20-godišnja studentkinja iz Australije Mimi Džordž kaže: “Prilično je zastrašujuće samo i videti te ogromne automatske puške, ali,
pretpostavljam, da se na kraju ipak osećate sigurnije”.loading...