Dame, da li ste spremile cveće i kolače?! Danas je dan muškaraca

Za 8. mart, međunarodni dan žena, znaju svi. Ali, da li znate da postoji i međunarodni dan muškaraca i da se proslavlja upravo danas?!

Međunarodni dan muškaraca je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 19. novembra. Prvi put obeležen 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj dan je, s popratnim zbivanjima, stekao potporu mnogih pojedinaca i udruženja u Australiji, na Karibima, u Aziji, Evropi, Africi i Ujedinjenim nacijama.

– To je izvrsna ideja koja će pridoneti rodnoj ravnoteži – rekla je direktorka „Žena i kulture mira” Ingeborg Brajnes govoreći ispred Uneska i dodala da se ova organizacija rado pomoći.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dečaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

To je prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dečacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

Međunarodni dan muškaraca slavi se danas u preko 60 država uključujući: Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Američke Države, Singapur, Maltu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku… U regionu, ovaj dan obeležava se jedino u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.