Dar za nekoga ko već ima sve: Šta pokloniti predsedniku države?

Francuski predsednik Fransoa Oland dobio je za Božić štene crnog labradora po imenu File, koje će od sada živeti u predsedničkoj palati u Parizu, prenose danas francuski mediji.

Federacija francuskih veterana u Montrealu, s kojim je Oland razgovarao tokom posete Kanadi u novembru, poslala je štene francuskom predsedniku specijalnom avionskom pošiljkom.

Veterani su želeli da zahvale Olandu što ih je, tokom komemoracija Prvog i Drugog svetskog rata, pominjao u nekoliko navrata.

Ženka je dobila ime po evropskom robotu File (Philae), koji je u novembru poslat u svemir da istraži jednu kometu.

Oland, koji je imao kućnog ljubimca samo u detinjstvu, usvojio je labradorku kako bi “nastavio tradiciju francuskih predsednika s kućnim ljubimcima”, navelo je Olandovo okruženje.

Njegovi prethodnici Valeri Žiskar Desten, Fransoa Miteran i Nikola Sarkozi su takođe imali labradore, kao i Žak Širak koji je svoj drugi predsednički mandat završio s malteškim bišonom po imenu Sumo.

Neki predsednikovi ljubimci su postali slavni, što je bio slučaj s Miteranovim psom Baltikom, koji je prisustvao sahrani svog vlasnika 1996. godine i pratio ga zajedno s Miteranovom porodicom.

Francuzi mnogo vole da imaju kućne ljubimce, kojima posvećuju izuzetnu pažnju. Najviše drže pse, mačke, zečeve, morske prasiće i ptice.