DEKA POSTAO HEROJ PREKO NOĆI: Penzioner štedeo čak 64 godina, pa rešio da SAV SVOJ NOVAC POKLONI NJIMA!

Deda
Pixabay.com

Penzionisani nastavnik istorije osamdesetpetogodišnji Jevgenije Popov iz sela Ajkino, u ruskoj Republici Komi, poklonio je Domu za decu bez roditelja svu ušteđevinu od milion rubalja, oko 14.000 evra.

 

Popov je 64 godine štedeo i sakupljao ovaj novac, a želja mu je bila da ostane anoniman. Međutim, zaposleni i štićenici doma želeli su po svaku cenu da saznaju ime svog dobrotvora, kako bi mu bar rekli “Hvala”.

Popov, koji je četrdeset godina predavao istoriju i društvene nauke u seoskoj školi i svakog meseca od plate odvajao novac na šest različitih štednih knjižica, nema porodicu i živi sam u staroj drvenoj kući.

Rođen je u Ajkinu u velikoj radničkoj porodici. Nakon završene Državne pedagoške akademije vratio se u rodno selo, gde je u lokalnoj školi na životni put izveo brojne generacije. Novac je prvo skupljao za kuću, a kasnije je po inerciji nastavio da štedi.

Kada se na računu nagomilala veća suma, shvatio je da je novac potrebniji domu za decu bez roditeljskog staranja nego njemu, pa je odlučio da pokloni celu ušteđevinu.

To se dogodilo u trenutku kada je u lokalnim novinama pročitao članak o internatu “Gavroš”. Uprava socijalno-rehabilitacionog centra za maloletnike odlučila je da novac potroši za kupovinu novog nameštaja i kompjutera.

U znak zahvalnosti za ovaj plemenit gest štićenici doma redovno posećuju Popova i pomažu mu u svakodnevnim poslovima, jer Jevgenije odavno nije u stanju da zahvati vodu iz bunara i naseče drva za ogrev, navodi “Ruska reč”.