Demonstranti danas predlažu novu vladu Ukrajine

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prestonici Kijevu danas će biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopštila je pres služba udruženja 'Majdan'.

Skup će biti održan u 19 časova po lokalnom vremenu, preneo je Itar-Tas s.

Nešto ranije, predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopštio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara.

Sa druge strane, grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se i ponovo u utorak, uzvikujući da su demonstranti u Kijevu “banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu”, uz slogane “Rusijo, spasi nas!” i ruske zastave okačene na zgradi Vrhovnog suda u Simferopolju.

Kako javlja “Raša tudej”, demonstranti su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Agencija AP javila je da je ruski predsednik Vladimir Putin sa svojim istaknutim bezbednosnim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini. Detalji razgovora, međutim, nisu poznati.

U međuvremenu, kako je preneo RTS, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov raspustio je specijalnu jedinicu “Berkut”.

Ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnicki je potvrdio da je raspisana poternica za svrguntim predsednikom Viktorom Janukovičem, zbog optužbi za ubistva.

Itar Tas s javlja da su nove ukrajinske vlasti potvrdile da će održavati dobre susedske odnose sa Rusijom i s Moskvom održati dijalog o formiranju nove ukrajinske vlade.loading...