DIRLJIV POTEZ VLASTI: Beskućnicima će tokom zime biti otvorene GRADSKE PROSTORIJE

Gradonačelnica Pariza An Idalgo najavila je da će otvoriti gradske prostorije beskućnicima tokom zime, čak i u impozantnoj Gradskoj kući u centru grada.

Siromaštvo Beskućnik
Pixabay.com

U Gradskoj kući, gde je smeštena lokalna administracija, biće otvorene prostorije koje mogu da prime oko 100 žena beskućnica koje će dobiti hranu i smeštaj, rekla je Idalgo u intervju za današnje izdanje lista Žurnal di Dimanš (Journal du Dimanche).

Dve sobe sa stubovima, svodovima i mermernim podovima koje se koriste za izložbe i prijeme biće uredjene da tu može da se daje hrana i postave kreveti i sanitarni delovi, rekla je Idalgo, a prenosi Dojče vele.

Gradonačelnica je pozvala na opštu mobilizaciju da se tokom zime smesti oko 3.000 beskućnika koliko je procenjeno da živi na ulicama grada.

Moramo zasukati rukave. Posebno pozivam kompanije koje imaju slobodne lokacije da ih stave na raspolaganje – rekla je ona za list.

Ona namerava da obezbedi 1.500 mesta za beskućnike do kraja godine i nada se da će država obezbediti drugu polovinu.

Grad će izmedju ostalog koristiti prazne gradske zgrade i prostore kao i opštinske zgrade za smeštaj beskućnika. Gradonačelnica takodje planira da otvori mala mobilna skloništa širom grada.

Pariz je u februaru sproveo prvi popis beskućnika kada je ustanovljeno da najmanje 3.000 ljudi spava na ulicama.

Tokom takozvane Noći solidarnosti hiljade volontera i zvaničnika izašlo je na ulice da prebrojava beskućnike. Veruje se da je njihov pravi broj viši.

Idalgo je rekla da će još jedan takav popis biti sproveden u februaru.