Dobro razmislite o letovanju u Grčkoj – Elektrodistibucija i dalje štajkuje

Grčka vlada izdala je danas pismeno naređenje svim zaposlenim u elektro-privrednom preduzeću DEI da prekinu štrajk i da se vrate na posao, zapretivši da će hapsiti štrajkače.

Ukupno 13 elektrana preduzeća DEI započelo je u četvrtak uveče 48-časovni štrajk zbog predloga zakona o privatizaciji dela preduzeća.

Prema grčkom zakonu, vlada može da izda pismeno naređene za prekid štrajka ukoliko utvrdi da štrajk predstavlja pretnju za mir ili može da izazove sanitarne štete državi ili u slučaju neke prirodne katastrofe.

“Vlada nastoji da očuva opšte interese države. Zakon i sudske odluke treba svi da poštuju u demokratskoj državi”, izjavio je neimenovani portparol grčke vlade.

Uzrok štrajka je predlog zakona o privatizaciji dela DEI čijih 51 odsto kapitala pripada državi. Sindikat DEI smatra tu odluku Vlade “pljačkom” i protestuje i jer predstoji otpuštanje dela zaposlenih.

Po predlogu Vlade, 30 odsto postrojenja i rudnika uglja bi iz DEI prešlo budućem privatnom privrednom društvu, o čemu će se Skupština isjasniti narednih dana, po hitnoj proceduri.

Prodaja dela tog preduzeća je jedan od zahteva međunarodnih kreditora Grčke – EU, Evropske centralne banke i MMF, kao i zahteva EU za “decentralizaciju” tržišta energije.

Grčka je pod stalnim pritiskom stranih poverilaca da pokrene privatizaciju koja je u velikom zastoju, a očekuje se da bi joj to donelo do 2016. godine 9,5 milijardi evra.

Privatizacija javnih preduzeća, kao što je vodovodno preduzeće Atine (EYDAP), izazvalo je oštre reakcije, posebno glavne opozicione stranke, populističke Sirize.

Šef Sirize, Aleksis Cipras je zatražio referendum o budućnosti DEI čiju privatizaciju smatra “nacionalnim zločinom”.