Događaj bez presedana: Putin i Kameron se sastali, ali odbili da se rukuju

Vladimir Putin započeo posetu Francuskoj susretom sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, ali dvojica lidera se prilikom ovog susreta nisu rukovali.

Prvi susret ruskog predsednika Vladimira Putina s Kameronom od početka krize u Ukrajini se održava u VIP salonu pariskog aerodroma Šarl de Gol, prenosi Itar-Tas.

Razgovori sa britanskim premijerom su prvi u seriji sastanaka koje Putin planira da održi u Francuskoj sa evropskim liderima, koji su na jučerašnjem samitu Grupe 7 u Briselu dogovorili zajedničku poziciju prema Rusiji.

Kameron je prethodno izjavio da planira da Rusiji izloži jedan broj uslova koje treba da ispuni da bi normalizovala odnose sa Zapadom.

Među tim uslovima su, kako napominje Kameron, i da Rusija prizna Petra Porošenka za novog ukrajijnskog predsednika i da prestane da podržava dobrovoljačke samoodbrambene snage u istočnim regionima Ukrajine.

Kasnije danas Putin treba da se sastane sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, dok za petak planira susret s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Putin boravi u Francuskoj povodom obeležavanja sedam decenija Dana D, kada je počelo savezničko iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944.