Doušnika FBI ubili teroristi u Bosni

Doušnika američkog Federalnog istražnog biroa, koji je pružio vredne informacije o Al Kaidi i koji se sastao sa Osamom bin Ladenom, vrbovala je Centralna obaveštajna agencija, ali su ga ubili operativci terorističke mreže u BiH, navodi američki En-Bi-Si.

Doušnik je radio kao vozač i osoba od poverenja radikalnog egipatskog sveštenika Omara Abdela Rahmana, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog napada na Svetski trgovinski centar 1993. godine u Njujorku.

Prema rečima izvora američke televizijske mreže, doušnik je nastavio da radi za FBI i nakon hapšenja Rahmana, ali su njegovi uspesi privukli pažnju CIA.

Tokom 1994. godine civilna službenica CIA uspela je da ubedi doušnika, uz pomoć veće sume novca, da počne da radi za Centralnu obaveštajnu agenciju.

Tokom 1994. ili 1995. godine CIA je doušnika poslala u BiH, gđe su se džihadisti borili na strani Armije BiH.

FBI nije znao da je doušnik počeo da radi za CIA niti razlog njegovog nestanka.

Postojanje doušnika prvi put je otkriveno 2010. godine, nakon svedočenja Eda Kjurena, koji je tada bio pomoćnih specijalnog agenta u kancelariji FBI u Los Anđelesu, kada je tužbu protiv FBI podnio Basim Jusef, agent dodijeljen jedinici za borbu protiv terorizma u Los Anđelesu, a koji je razvio rad doušnika i rukovodio njegovim operacijama.

Jusef se raspitivao kod svojih izvora u Al kaidi šta se desilo sa doušnikom i dobio je informaciju da je otišao u BiH, gde su ga ubili operativci terorističke mreže jer su verovali da radi za CIA. Kasnije je Jusef uspio da potvrdi sumnje operativaca Al kaide da je doušnik radio i za CIA.loading...