DRAMA U NJUJORKU Spaseni perači prozora koji su visili sa 69. sprata zgrade (FOTO)

Njujorški vatrogasci uspeli su danas da spasu dvojicu perača prozora sa mehanizovane skele koja je ispala i iskrivila se na 69. spratu Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, posle više od sata neizvesnosti.

Jedan od motorizovanih kablova na platformi je izgleda popustio dok se ona kretala ka vrhu tornja, inače najviše zgrade u zemlji koja je tek prošle nedelje primila prve stanare, i ostala da visi iskrivljena na visini od 240 metara.

Snimci pokazuju kako su radnici spašeni kroz otvor isečen u jednom od staklenih prozora zgrade jedan Svetskog trgovinskog centra. Otvor je bio prečnika oko dva metra.

Jedan policijski zvaničnik rekao je da je platforma visila pod uglom od 75 stepeni.

Radnici su bili na iskrivljenoj skeli više od sat vremena pre nego što su spašeni. Poziv je stigao oko 12.42 po lokalnom vremenu (18.42 po centralnoevropskom vremenu) a perači prozora uvučeni su unutra oko 14.15 časova.

Zvaničnici su naveli da perači prozora nose sigurnosne pojaseve i da nisu bili u neposrednoj opasnosti.

Brojna kola hitne pomoći, helikopteri i vatrogasna kola poslata su odmah na lice mesta, a obezbeđen je i prostor oko kule za slučaj da padne staklo od sečenja prozora.

Ovaj oblakoder izgrađen je na mestu gde su srušene kule bliznakinje u terorističkom napadu 11. septembra 2001. Otvoren je tek prošle nedelje za 175 prvih zaposlenih koji će tu raditi.

 

Ekipe hitne pomoći i vatrogasaca su u kontaktu sa radnicima, koji su rekli da nisu povređeni.