Premijer Turske i bilo koji ministar mogli bi da, bez sudske dozvole, dobiju pravo blokade svakog vebsajta.

Osnova za to bi bila široka definicija „zaštite javnog reda”, na osnovu amandmana podnetog u poslednji čas na jedan zakon koji se razmatra u turskom parlamentu, piše danas list Hurijet.

Po amandmanu na predlog novog zakona o zadužbinama i udruženjima, premijer i ministri moći će od Uprave za telekomunikacije (T-B) da zatraže da u roku od četiri sata zatvori bilo koji sajt, pozivajući se na nacionalnu bezbednost, zaštitu javnog reda ili sprečavanje zločina.

Amandman je podnela vladajuća Partija pravde i razvoja, navodi Hurijet.

Zahtev premijera ili ministra biće dovoljni da T-B hitno postupi, i to tako što će blokirati pristup sajtu ili ukloniti spornu sadržinu sa interneta u ime „zaštite prava na život, zaštite ljudskih života i imovine, nacionalne bezbednosti, javnog reda, sprečavanja zločina ili zaštite javnog zdravlja”.

Sajtovi će biti blokirani najkasnije za četiri sata pošto odluka bude dostavljena T-B-u. Mere će trajati dok sporni sadržaji ne budu uklonjeni.

Drugi zakon sa sličnim ovlašćenjima za T-B usvojen je u Parlamentu Turske 10. septembra 2014, što je izazvalo proteste organizacija za zaštitu prava i sloboda na internetu.

Glavna opoziciona stranka, Republikanska narodna partija se 15. septembra žalila Ustavnom sudu, i taj sud je ubrzo proglasio neustavnim taj propis koji je T-B-u davao pravo da u roku od četiri sata zatvori neki sajt bez sudske dozvole.loading...